01:08 13 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.23
 • USD17.46
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.71
  Curtea Constituțională a României

  Avocatul Poporului atacă la CCR legea alegerii președintelui României

  © Photo: Curtea Constituțională a României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  126740

  Legea alegerii președintelui României s-ar putea dovedi neconstituțională. Cel puțin acest lucru încearcă să îl demonstreze Renate Weber care va ataca la CCR respectiva lege

  BUCUREȘTI, 18 oct - Sputnik, Marius Holdean. Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constituțională legea privind alegerea președintelui României, spune G4Media.ro, Renate Weber, șefa instituției, confirmând că intenționează să sesizeze CCR săptămâna viitoare.

  O eventuală decizie de admitere a sesizării nu va afecta însă procesul electoral în curs, ci se va aplica de la următorul scrutin prezidențial.

  Avocatul Poporului se va baza pe două argumente în sesizarea sa: numărul mare de semnături necesar pentru o candidatură la președinția României și faptul că se poate semna pentru mai mulți candidați.

  Potrivit legii în vigoare (370/2004), candidații trebuie să strângă 200.000 de semnături pentru a putea intra în cursa electorală. Or, Avocatul Poporului s-ar baza în acțiunea la CCR pe un raport al Comisiei de la Veneția care recomandă ca numărul de semnături să nu depășească 1%, or în cazul legii în vigoare acest prag este ușor depășit.

  Al doilea argument ar fi faptul că un alegător poate semna pentru mai mulți candidați, ceea ce face pragul de mai sus să nu mai fie reprezentativ. Până acum au existat trei plângeri din partea unor candidați în legătură cu legea privind alegerea președintelui.

  La alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 s-au înscris în cursa electorală 14 candidați. 7 candidaturi au fost de Biroul Electoral Central respinse din cauza listei de semnături.  Știrile Zilei