21:00 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Elena Udrea

  Coincidență? Elena Udrea, prima țintă a justiției și DNA după instalarea noului Guvern!

  © AP Photo / Bogdan Stamatin/MEDIAFAX FOTO
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  49260

  Chiar în seara în care a fost votat noul Guvern, Curtea de Apel București a constatat legalitatea rechizitoriului întocmit de DNA în cazul care îi vizează pe Elena Udrea și Dan Andronic.

  BUCUREȘTI, 5 nov, Sputnik, Evan Răutu. De fapt, vizată nu e doar Elena Udrea, ci și incomodul Dan Andronic, jurnalistul-patron al puternicului cotidian ”Evenimentul zilei”. Reamintim că Dan Andronic s-a aflat la originea celei mai importante dezvăluiri despre „Statul paralel”, el dând la iveală, printre altele, episodul ”Sufrageria lui Oprea”.

  La rândul său, Elena Udrea a scos la iveală date din interiorul Sistemului – atât din perioada în care a făcut parte din el, cât și din ceea ce s-a petrecut ulterior.

  Coincidență sau nu, luni seară, când a fost votat noul Guvern, Curtea de Apel București a  constatat legalitatea rechizitoriului întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul Hidroelectrica și a decis începerea judecăţii.

  În dosar, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă.

  Reamintim că anul acesta, în februarie, dosarul fusese retrimis la DNA, după ce judecătorii Curții Supreme au dispus anularea unor probe şi îndepărtarea lor de la dosar. Era vorba de niște e-mail-uri.

  Potrivit rechizitoriului DNA, în 2011, Udrea ar fi acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate (preţ şi cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA. 

  Omul de afaceri ar fi Bogdan Buzăianu şi societatea da, Energy Holding.  ”Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro”, arată procurorii.

  ”Creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii”, se mai arată în dosar.

  Cotidianul ”Adevărul” analizează dosarul și scrie că ”Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media), Udrea  ar fi preluat creanţa de la firma controlată Bogdan Buzăianu, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe”.

  ”Potrivit unor surse judiciare este vorba de afaceristul Radu Budeanu, patronul publicaţiei „Cancan”, iar firma din media este publicaţia „Evenimentul zilei””, scrie Adevărul.

  Procurorii DNA consideră că jurnalistul Dan Andronic ar fi făcut afirmaţii mincinoase ca martor, mai ales în privința declarației că ”nu a avut cunoştinţă de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanţei amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părţi sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deţinut de această societate”;

  De asemenea, în privința comunicării către Elena Udrea a unor date privind situaţia financiară a cotidianului în cauză şi a unor indicatori de performanţă, Andronic a declarat că a făcut asta ”doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoştiinţa că publicaţiei îi «merge bine»”.

  De asemenea, Andronic a declarat că ”nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a «verifica veridicitatea» informaţiilor obţinute”.

  Inițial, instanța - judecătorul de cameră preliminară – stabilise că dosarul conține vicii ce nu permit judecarea pe fond, decizând retrimiterea către DNA pentru refacere.

  Acum însă, instanța a decis  probele propuse de anchetatorii DNA sunt valabile iar judecata pe fond poate începe.

  ”Constată competenţa şi legalitatea sesizării instanţei, precum şi legalitatea efectuării actelor şi a administrării probelor în faza de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii, cu privire la inculpații UDREA ELENA-GABRIELA (…) sub acuzaţia săvârşirii infracţiunilor de ”trafic de influență” și ”spălarea banilor”, și ANDRONIC DAN-CĂTĂLIN (…), sub acuzaţia săvârşirii infracţiunii de „mărturie mincinoasă”.

  Tematic

  Bomba zilei! Udrea vine să se lupte cu statul paralel chiar din România
  Iubitul Elenei Udrea ”dă din casă”: câți copii își dorește cu blonda
  Elena Udrea, decizie radicală! S-a împlinit un an
  Tagurile:
  Guvern, DNA, Elena Udrea


  Știrile Zilei