19:42 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Alegeri, votare

  Alegeri prezidențiale în Moldova, 8-10 noiembrie: Lista secțiilor de votare, acte necesare

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile prezidențiale în România 2019 (258)
  129020

  Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a prezentat anterior pregătirile pentru asigurarea votului cetățenilor români din Republica Moldova la alegerile prezidențiale din România și a anunțat unde sunt cele 37 de secții de votare

  Duminică în România au loc alegeri prezidențiale. Însă diaspora votează trei zile, inclusiv moldovenii cu cetățenie română din Republica Moldova.

  Ambasadorul României la Chișinău, a anunțat într-o conferință de presă la Chișinău că Ambasada României vrea să asigure un vot democratic și civilizat la cele 37 de secții de votare organizate pe teritoriul Republicii Moldova. El a prezentat public listele cu cele 37 de secții.

  Daniel Ioniță a anunțat că cetățenii români pot vota la orice secție de votare prin înregistrarea pe listele suplimentare, pe durata a trei zile: vineri între orele 12.00-21.00, sâmbătă între orele 7.00-21.00 și duminică între orele 7.00-21.00, cu precizarea că cei care se află în secția de vot sau la rând în afara secției de votare pot să își exercite dreptul de vot până la 23.59. Zilele de vot sunt 8, 9 și 10 noiembrie pentru primul tur și 22, 23 și 24 noiembrie pentru turul al doilea.

  Daniel Ioniță a făcut recomandări pentru a evita aglomerația în ultima zi de vot și a regretat public faptul că numai 25 de cetățeni au ales votul prin corespondență.

  Ambasadorul a prezentat actele cu care se votează în străinătate:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

  Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România, a precizat Daniel Ioniță.

  El a subliniat ca există un număr mare de pașapoarte eliberate, dar care încă nu au fost ridicate. ”Apelăm la acești cetățeni să și le ridice fără programare luni, marți și miercuri, adică pe 5,6 și 7 noiembrie, între orele 14 și 15 fără programare. Vineri înainte de alegeri și luni după secțiile consulare nu vor lucra cu publicul și nu se eliberează pașapoartele”, a atras atenția oficialul român.

  Ioniță a mai arătat că cetățenii vor fi înscriși în liste suplimentare care sunt generate automat după scanarea actelor și că există maximum nouă tablete pentru fiecare secție de votare.

  Alegeri pentru Presedintele României – noiembrie 2019. Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova
  Alegeri pentru Presedintele României – noiembrie 2019. Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova
  Alegeri pentru Presedintele României – noiembrie 2019. Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova (partea 2)

  De asemenea, ambasadorul a anunțat că va exista o monitorizare video a secțiilor de vot care vor înregistra întregul proces.

  Тема:
  Alegerile prezidențiale în România 2019 (258)
  Tagurile:
  Alegeri prezidenţiale, Acte, Lista, Secții de votare


  Știrile Zilei