21:04 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Bogdan-Lucian Aurescu

  PNL, disperat: încearcă un nou scandal pe tema “PSD împiedică diaspora să voteze”

  © Photo : Președintele României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile prezidențiale în România 2019 (258)
  315223

  Deși Guvernul PSD a asigurat condiții incredibile de vot pentru diaspora, Ludovic Orban încearcă să relanseze tema că românii din străinătate sunt împiedicați să voteze, un subiect care i-a aduc câștig lui Iohannis și la alegerile de acum cinci ani.

  BUCUREȘTI, 9 nov - Sputnik, Marius Holdean. Condițiile create de Guvernul PSD pentru ca diaspora să voteze sunt nemaivăzute în nicio țară din lume: trei zile de votare, posibilitatea de vot prin corespondență, plus prelungirea programului de votare pentru cei aflați la coadă la vot seara și care nu au apucat să voteze.

  Dar PNL are nevoie ca de oxigen de scandal și de acuzații la adresa PSD ca să scoată lumea la vot, așa că Ludovic Orban a găsit un nou motiv de supărare: Biroul Electoral din diaspora nu i-ar înlocui destul de repede pe membrii secțiilor de votare care nu s-au prezentat la muncă

  Astfel, Orban a acuzat Biroul Electoral pentru secțiile de votare din străinătate că are o viteză foarte lentă de reacție în ceea ce privește înlocuirea membrilor secțiilor de votare care nu s-au prezentat la muncă, lucru despre care a spus că ar putea îngreuna procesul electoral.

  Șeful guvernului a lansat aceste acuzații la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la sediul ministerului.

  ”Au apărut mici situații, mi-a spus domnul ministru, legat de viteza foarte lentă de reacție a Biroului Electoral în cursul zilei de ieri în cazul înlocuirilor de delegați la secțiile de votare, respectiv a suplimentărilor de delegați la secțiile de votare în care, neavând decât două ședințe Biroul Electoral pentru secții din străinătate, a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire”, s-a arătat nemulțumit Orban.

  El a mai spus că au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire și 113 de suplimentare.

  ”Astăzi sunt o sută de cereri de suplimentare, care sperăm să fie aprobate cât mai repede pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiții la nivelul fiecărui birou electoral de secție de votare”, a declarat Orban.

  Pregătește terenul, în felul acesta, PNL, pentru un nou scandal cu ”diaspora nu e lăsată să voteze”?

  Premierul a explicat că înlocuirea cu celeritate a membrilor absenți din secțiile de votare din străinătate este importantă deoarece multe dintre acestea nu au avut de la început numărul complet de personal, iar lipsurile suplimentare îngreunează procesul de vot.

  La rândul său, Bogdan Aurescu a spus că astfel de situații de absenteism s-au înregistrat peste tot și a subliniat că înlocuirea celor care au lipsit nu este de competența MAE, ci a Biroului Electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

  Тема:
  Alegerile prezidențiale în România 2019 (258)

  Tematic

  Număr impresionant de români care au votat în diaspora până la ora 14.00
  Dăncilă contestă 2000 de voturi prin corespondență, AEP spune că așa cere legea
  Alegerile prezidențiale din România: La Chișinău este cea mai mare prezență la vot
  Tagurile:
  Diaspora, PSD, PNL


  Știrile Zilei