17:34 09 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  40112

  Șantajul despre care vorbește presa pare însă de actualitate, anticipatele reprezintă o temă aflată pe agenda discuțiilor de la Cotroceni, dar și în negocierile partidelor.

  BUCUREȘTI, 26 nov - Sputnik, Evan Răutu. Mai multe surse politice au informat că Guvernul Orban ar urma să își asume răspunderea pe ”Legile Justiției” – iar dacă proiectul ”asumat” nu va fi votat, aceasta va duce la căderea guvernul și se va intra pe calea anticipatelor.

  În acest ”pachet” ar urma să se propună și desființarea Secției speciale – una dintre cele mai controversate teme din Justiție – dar și subiect de negociere pentru susținerea parlamentară a Guvernului.

  Mai mult, modificările făcute de PSD au avut acceptul sau au fost făcute la sugestia unor asociații ale magistraților sau avocaților, deci anularea lor ar fi un gest nedemocratic.

  Comentând aceste știri, premierul Ludovic Orban a anunțat că se va organiza ”o largă dezbatere”… dar din ceea ce spune pare că mai întâi vor anula – și apoi vor dezbate!

  ”Deocamdată vrem să respectăm ceea ce e prevăzut în Raportul MCV, în raportul Comisiei de la Veneția și în Raportul GRECO”, spune Orban. Practic, dezbaterea trebuie reluată de la început, cu modificările, știm clar că deciziile Curții Constituționale au fost foarte clare cu privire la modificări”.

  Abia după aceea Orban a spus că ar dori ”să generăm o dezbatere largă în societate, la care să participe toate formațiunile politice, societatea civilă și grupurile profesionale ale magistraților, astfel încât să putem genera modificări ale codurilor care să fie benefice pentru România”.

  De asemenea, Orban spune că ”E preferabil să treacă prin Parlament modificările aduse Justiției”, fără ordonanțe de urgență, dar nu a specificat dacă aceasta înseamnă prin procedura normală, eventual în regim de urgență – sau prin asumarea răspunderii.

   Șantajul despre care vorbește presa pare însă de actualitate, anticipatele reprezintă o temă aflată pe agenda discuțiilor de la Cotroceni, dar și în negocierile partidelor.

  ”Ludovic Orban joacă teatru – că e dificil, că nu se poate, dar de fapt urmăresc anticipatele în martie, ceea ce ar însemna moartea USR, pentru că aceștia nu au primari, legile Justiției urmăresc tocmai cucerirea electoratului USR”, a declarat Ion Cristoiu în fața unei știrii că Orban pregătește o lovitură politică.

  Până la ora actuală se cunoaște poziția contra anticipatelor a PSD, UDMR, ALDE și Pro România – dar acestea din urmă au pierdut parlamentari.

  Tematic

  Orban, îngrijorat de devalorizarea leului. Ce vrea să facă
  Savaliuc, mesaj fulminant, acțiune în forță contra lui Orban – oficială! - implică și SRI!
  Corlățean, decizie oficială: ”Orban convocat, acuzația de trădare s-ar putea justifica”
  Orban nu scapă: se cere audierea lui în Senat pe tema schimbării Guvernului!
  Pensii și salarii 2020: Orban, mutare decisivă astăzi
  PNL își supără aliații: ALDE, critici la scenă deschisă pentru Guvernul Orban
  Ludovic Orban e fericit: între președinte și premier există ”cooperare și parteneriat”
  Tagurile:
  alegeri, Guvernul, Ludovic Orban


  Știrile Zilei