06:21 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Klaus Iohannis şi Ludovic Orban. Guvernului României

  Iohannis, declarații după ședința CSAT

  © Photo : Președintele României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  23106

  Președintele Iohannis a făcut declarații cuprinzătoare după ședința CSAT de astăzi, el atingând marile teme politice de actualitate și arătând cum vede viitorul său ca președinte

  BUCUREȘTI, 27 nov - Sputnik, Marius Holdean. Unul din cele mai importante mesaje ale președintelui Iohannis se referă la anticipate: ar fi „foarte bine” dacă alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate în primăvara anului 2020, a apreciat președintele. El a declarat că se va consulta cu „toți liderii politici” pe marginea acestui subiect, însă nu se așteaptă ca PSD să fie de acord cu această idee, dar „vom continua cu sau fără ei”, a spus Iohannis pe această temă.

  Chestionat cum vede posibilitatea corectării OUG 114 prin asumarea răspunderii Guvernului, Iohannis s-a declarat „convins că multe lucruri pot fi rezolvate prin asumarea răspunderii” și este posibilă o soluție similară și pe alte acte normative care necesită corecții.

  ”Primul subiect a fost legat de ședința NATO de săptămâna viitoare, la Londra și unde voi participa... Noi vom sublinia două lucruri care ne privesc direct: vom reitera importanța regiunii Mării Negre pentru NATO și faptul că România e hotărâtă să aloce 2% din PIB pentru apărare”, a arătat președintele.

  El a declarat că a aprobat forțele armate care vor participa la misiuni în afara României în 2020 : peste 2.100 militari și civili, o creștere de peste 200 de oameni, din care peste 800 vor participa la misiunea din Afganistan în continuare și, de asemenea, peste 70 militari și polițiști care vor participa la misiuni în afara României.

  Nici achizițiile militare nu au fost uitat: ”Am discutat achizițiile pentru armată: încă 5 avioane F-16. Guvernul a venit cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil”, a arătat Iohannis că va continua cheltuielile pe acest capitol așa cum s-a înțeles cu americanii.

  Iohannis a confirmat de asemenea avizarea numirii noului șef al Armatei, generalul locotenent Petrescu, ”care a fost avizat favorabil”.

  Cu privire la legea pensiilor, Iohannis a arătat că va insista ca noul guvern să respecte toată legislația în vigoare. Președintele a ținut să sublinieze, pe această temă sensibilă, că ”Guvernul nu dorește să taie pensii și salarii, ba dimpotrivă, dorește să respecte legislația, inclusiv în ce privește măriri la pensii și salarii. Nu sunt de părere că deficitul poate fi corectat prin tăieri de salarii sau pensii. Nu vor fi tăieri de salarii și pensii și nu vor fi nici înghețări. Oamenii nu pot fi pedepsiți pentru proasta guvernare PSD-istă. Această chestiune am transmis-o foarte explicit și noului guvern”.

  Și, cum Iohannis are acum putere de decizie aspura Guvernului, el a arătat că primarii trebuie aleși în două tururi, iar președinții de CJ să nu fie aleși direct, ci dintre consilierii județeni.

  El a încercat să arate că se implică în formarea unei noi majorități parlamentare în limitele Constituției, prin a spune ”peste tot că îmi doresc o nouă majoritate, pro-europeană, modernă”.

  Și, pentru ca meniul să fie complet, Iohannis a atacat din nou PSD:

  ”PSD nu s-a schimbat aseară, să nu avem cumva o impresie greșită. E de o bună vreme încoace condus de baronii locali. Unii au luat locul altora. PSD încă nu a înțeles nimic din aceste înfrângeri electorale și felul cum s-a prezentat public îmi arată o totală harababură și rezistență la schimbare. PSD schimbă fețele dar nu schimbă năravul, rămâne un partid nedemocratic, nereformat, care nu dorește să se implice pentru români, ci pentru proprii baroni locali”, a spus Iohannis la Cotroceni.

  Tematic

  Iohannis curtează diaspora: vrea mai mulți parlamentari pentru românii din străinătate!
  Educatoarele, vizate! Iohannis a întors legea de la promulgare!
  Palmă grea! Iohannis: ”Pentru pensii nu au fost, pur și simplu, suficienți bani”
  Iohannis are totul sub control: ședința CSAT a durat doar 45 de minute
  Cum a câștigat alegerile, Iohannis dă bani serviciilor secrete
  Tagurile:
  Klaus Iohannis


  Știrile Zilei