08:52 31 Martie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.17
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  66669

  La început de mandat Orban – și nou mandat Iohannis - armata pare a deveni subiect de scandal, asta pentru că abundă cheltuielile și deciziile, în schimb justificările clare lipsesc.

  BUCUREȘTI; 28 nov - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După ce guvernul Orban a anunțat depășirea deficitului de 3%, acuzând făcând și reduceri la rectificare la mai multe ministere, președintele Iohannis anunță noi achiziții militare – și acestea controversate.

  Mai precis, Iohannis a anunțat că deficitul bugetar a ajuns la 4,4%, dar nu a știut să spună dacă Guvernul are un plan de măsuri pentru a se ajunge la limita europeană de 3%, ci a răspuns în stil caracteristic ”am discutat despre asta”.

  „Pentru anul viitor se lucrează la proiectul de buget și probabil voi primi aceste informații și atunci putem să discutăm mai concret”, a pasat Iohannis răspunsul.

  În schimb, Iohannis a fost mult mai precis când a vorbit de un subiect controversat – achiziția altor avioane second hand. A fost prima ședință în noua formulă guvernamentală – și, ironic, Iohannis a spus ”Teme care păreau înainte complicate cu fostul Guvern PSD eșuat, acum abordarea s-a schimbat!”.

  ”Am discutat astăzi în ceea ce privește achizițiile pentru Armată - e vorba de a achiziționa încă 5 avioane F-16”, a spus Iohannis. ”Guvernul a venit cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil pentru achiziții mai mari de 100 milioane de euro - e nevoie de aprobarea Parlamentului”, a spus Klaus Iohannis.

  Așa cum spuneam, există controverse mari în privința acestor avioane achiziționate din Portugalia – și vom reveni cu puncte de vedere ale unor specialiști.

  Acum să amintim că investiția aceasta vine la scurt timp după ce ministerul Apărării a solicitat și obținut deblocarea unei sume de 2 miliarde lei (500 milioane dolari) pentru o plată în avans către furnizorul rachetelor Patriot – bani care nu erau prevăzuți în Buget.

  Oare de ce despre această sumă uriașă nu s-a discutat la CSAT – ci s-a mers, pur și simplu, pe alocarea unei sume, dincolo de un buget ”cu găuri uriașe”?!

  ”Ei ar putea foarte ușor să se încadreze în deficitul sub 3% dar s-au băgat în niște cheltuieli care sigur vor mări deficitul la peste 4%, pentru că vor să cumpere de exemplu, rachete de două miliarde de lei, la acest sfârșit de an - lucru pe care noi nu îl aveam planificat”, a reacționat Lia Olguța Vasilescu.

  Tot la CSAT s-a vorbit de prezența românească pe teatrele de operațiuni din Orientul Apropiat și, mai nou, Africa!

  ”Am aprobat forțele armate care vor participa la misiuni în afara României - 800 dintre ei vor participa în continuarea în misiunea din Afganistan, cea mai nouă misiune, cea din Mali, este destul de mare, participă peste 100 de oameni!”, a spus Iohannis.

  Misiunea controversată din Mali a fost contestată, printre alții, de fostul președinte Traian Băsescu. Reamintim că în acest an, atașatul militar al Ambasadei Române din Alger, care răspundea și de Mali, a fost găsit mort într-un hotel din capitala Bamako, unde se deplasase să discute despre participarea română la conflictul în care Franța are interese majore. Nici la ora actuală nu sunt clare condițiile în care a decedat colonelul Trifu.

  ”România își ia în serios misiunea de a oferi și exportă securitate în zone unde nu este atins acest deziderat!”, a declarat ritos Iohannis, uitând de gravele probleme de siguranță din România – traficul de persoane și droguri, răpiri și funcționarea unor rețele infracționale. Dar ”România exportă… securitate”

  Deci, la început de mandat Orban – și nou mandat Iohannis, armata pare a deveni subiect de scandal, asta pentru că abundă cheltuielile și deciziile, în schimb justificările clare lipsesc.

  Vom reveni asupra acestor teme, pentru că există legături foarte interesante.

  Tematic

  Scandal monstru în cazul Caracal: ”Interese foarte mari”, Iohannis și Cumpănașu intervin!
  Iohannis curtează diaspora: vrea mai mulți parlamentari pentru românii din străinătate!
  Palmă grea! Iohannis: ”Pentru pensii nu au fost, pur și simplu, suficienți bani”
  Cum a câștigat alegerile, Iohannis dă bani serviciilor secrete
  Iohannis are totul sub control: ședința CSAT a durat doar 45 de minute
  Tagurile:
  cheltuieli militare, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei