13:01 23 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.60
 • USD16.66
 • RUB0.22
 • RON4.03
 • UAH0.59
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  80042

  Formula “spiritul de conducere al țării dumneavoastră” este una dintre cel mai mari ironii făcute vreodată pe seama românilor – e ca și cum Padișahul ar fi transmis asta unui domnitor fanariot!

  BUCUREȘTI, 1 Decembrie - Sputnik, Dragoș Dumitriu. „Cu ocazia Zilei Naţionale a României, doresc să îi felicit pe toţi românii în numele Guvernului Statelor Unite”, începe mesajul trimis chiar de Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.

  În mesaj, Pompeo arată că ”Naţiunile noastre sunt prietene, Aliate şi partenere” – și se bucură să vădă că ”Parteneriatul nostru Strategic, relaţia noastră economică şi legăturile interpersonale dintre noi devin mai puternice cu fiecare an”.

  Relație economică devine mai puternică?! Poate prin impunerea unor firme americane în domeniul nuclear sau al 5G? Sau prin cumpărări de armament? Sau prin eliminarea, tot politic, a unor concurenți din alte state?...

  Și în ce sens devin ”legăturile interpersonale dintre noi mai puternice”? Prin fapte de gen Birchall, dezvăluite de presa americană? Prin ”to do list” primit de Iohannis?

  Dar partea cea mai politizată din mesaj vine în ultimele două fraze – dar în care găsim și o nuanță de maximă ironie:

  ”Preţuim profund contribuţiile României la misiunile NATO, precum şi spiritul de conducere al ţării dumneavoastră în ce priveşte securitatea regională şi dezvoltare energetică”, scrie Pompeo.

  Repet – ”spiritul de conducere al ţării dumneavoastră în ce priveşte securitatea regională şi dezvoltare energetică” – adică ne iau și peste picior la greu, în condițiile în care ne impun – și asta la scenă deschisă – cum și cu cine să lucrăm, iar preluarea de către americani a Fondului Proprietatea a blocat dezvoltarea energetică de la Cernavodă!

  Formula ”spiritul de conducere al țării dumneavoastră” este una dintre cel mai mari ironii făcute vreodată pe seama românilor – e ca și cum Padișahul ar fi transmis asta unui domnitor fanariot!

  Și, pentru că nu era destul, Pompeo ne aduce aminte că ”în cursul acestei luni vom aniversa 30 de ani de la Revoluţia română din 1989”.

  ”Aplaudăm eforturile susţinute şi sacrificiile făcute de poporul român pentru a construi o Românie liberă, democratică şi mai prosperă”, încheie Secretarul de Stat Michael Pompeo.

  O altă ironie, fiindcă numai democratică nu este ”acea” Românie susținută de americani. Adică aceea reprezentată de medaliații Ambasadei, cei care au promovat abuzurile din Justiție și au transformat România în ”republica procurorilor” și în terenul de bătălie al serviciilor .

  Poate să aplaude Pompeo și inocularea în mintea românilor a ideii de ”corupți” și ”hoți” - o replică modernă, ”partenerială” a păcatului originar!

  Impunerea moralității împotriva tradițiilor și a credinței, atacurile la Biserică, contestarea istoriei, plasarea României în fruntea statelor vinovate de diverse atrocități, căderea gravă a nivelului de cultură și educație, creșterea uriașă a traficului de persoane, prostituției și consumului de droguri – iată alte rezultate ale anilor de ”democrație” și ”parteneriat”.

  Ori pentru toate cele scrise mai sus, ca și pentru românii morți în războaiele imperialiste, pentru implicarea României în stări tensionate cu state altădată prietene, ei bine, acum, la 30 de ani, ar trebui să ceri scuze, America! Ca și pentru încurajarea ștergerii istoriei glorioase a sigurilor ani în care România a fost cu adevărat independentă, din toate punctele de vedere, fapt care a deranjat marile puteri ale lumii.

  Da, românii și România fac eforturi, dar așa de bine redirecționate că, în curând, sintagma ”Ziua Națională” va deveni intolerabilă – și va fi înlocuit cu alta… Ce-i aia „națională”? Tinde spre naționalism, ceea ce e periculos… De exemplu, SUA nu au așa ceva – ci ”Ziua Independenței”…

  În final, să remarc totuși că Hans Klemm a rămas un profesionist până în ultimele zile a misiunii sale, mesajul este o dovadă = pentru că sunt sigur că a ”prins” la mulți care nu ”s-au prins” despre ce e vorba.

  De asemenea, de remarcat ideea sa, frumoasă de altfel – ”U.S. Embassy Bucharest şi-a schimbat fotografia de copertă” – și mesajul ””La mulţi ani, dragi prieteni! La mulţi ani, România!”.

  Tematic

  Zile libere: cine stă acasă pe 30 noiembrie și 1 decembrie 2019
  Zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, lucrătoare pentru acești români
  Parada de 1 Decembrie: mii de militari și sute de mijloace tehnice, la eveniment
  Tagurile:
  1 decembrie, Mike Pompeo

  Știrile Zilei