15:56 06 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.04
 • USD18.54
 • RUB0.24
 • RON4.15
 • UAH0.68
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  109290

  Propunerea legislativă a fost inițiată de senatorul Daniel Zamfir și are ca obiect protecţia consumatorilor contra cesiunilor speculative de creanţe

  BUCUREȘTI, 3 dec, Sputnik - Dragoș Dumitriu.  Cel mai consecvent apărător al drepturilor românilor în fața sistemului bancar și împotriva speculațiilor financiare, senatorul Daniel Zamfir, a anunțat o veste bună.

  ”Legile de protecție a consumatorilor împotriva abuzurilor băncilor, IFN-urilor, recuperatorilor și executorilor au trecut de comisii în Senat! Urmează votul în plen!”, anunță Daniel Zamfir.

  Legea a fost inițiată de Zamfir, având alături câteva zeci de parlamentari PSD și ALDE, printre aceștia fiind Ecaterina Andronescu, Nicu Bădălău și Titus Corlățean.

  Acestei legi i s-a opus PNL – care s-a manifestat în același fel și azi, în Comisie. ”Doar PNL a fost împotrivă”, notează Zamfir într-o recentă postare.

  Este posibil ca propunerea să treacă tacit de Senat, prima cameră sesizată, deoarece termenul limită este 26 decembrie – și urmează foarte puțin zile de lucru. Dar, camera decizională pentru această lege este Camera Deputaților.

  La Articolul 1 din propunerea legislativă se precizează clar: ”are ca obiect protecţia consumatorilor contra cesiunilor speculative de creanţe, instituind o procedura de liberare de datorie prin plata de către debitor a preţului real achitat de cesionar cedentului, precum şi o limitare a valorii nominale a creanţei cedate cu titlu speculativ la nivelul preţului real achitat de cesionar cedentului, în scopul prezervării echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne”.

  La Articolul 4 se spune clar că ”în cazul unei cesiuni de creanţă cu titlu speculativ, cesionarul nu va putea pretinde consumatorului nici voluntar, nici judiciar sau pe cale de executare silită mai mult decât preţul real al cesiunii, la care se pot adăuga cheltuielile şi spezele efective ale contractului şi dobânda din ziua când cesionarul a plătit preţul cesiunii”.

  Prevederi esențiale, care se referă și la contracte în derulare se regăsesc și la celelalte articole. Textul propunerii legislative îl puteți citi integral aici

  Tematic

  Scandalul orei: Daniel Zamfir, amenințat de Tăriceanu! Iată ce l-a enervat pe liderul ALDE
  Daniel Zamfir, palmă și duș rece pentru Diaspora! ”Ne-ați pricopsit și cu Băsescu!”
  Daniel Zamfir, despărțire în direct! ”E irevocabil, e cea mai mare dezamăgire a mea!...”
  Daniel Zamfir îl face praf pe Tăriceanu – mesaj direct, personal!
  Daniel Zamfir pune lațul de gâtul lui Florin Cîțu - anunță o mutare radicală!
  Tagurile:
  veste, Daniel Zamfir


  Știrile Zilei