06:17 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  19830

  Angajarea răspunderii Guvernului PNL pentru alegeri locale în două tururi poate fi doar un pretext pentru a declanșa alegeri anticipate, fiind de așteptat ca Guvernul să cadă în urma moțiunii de cenzură venite ca reacție la această asumare.

  BUCUREȘTI, 7 dec - Sputnik, Marius Holdean. Asumarea răspunderii pentru alegeri locale în două tururi ar putea  duce la demiterea guvernului  Orban prin moțiune de cenzură, demitere care ar deschide drumul către anticipate în prima jumătate anului  viitor, probabil prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

  Jurnalistul Radu Tudor a  lansat la Antena 3 ideea că liberalii au în plan să forțeze deliberat căderea actualului cabinet prin modificarea legislației electorale, pentru că, în acest caz, PSD va depune moțiune de cenzură încercând să coalizeze în jurul său forțele politice nemulțumite de perspectiva alegerilor locale în două tururi, unul din aliații PSD fiind, în acest caz, chiar UDMR.

  Demiterea guvernului  ar putea avea loc în  martie, când se vor declanșa  procedurile pentru anticipate care necesită, în prealabil, respingerea de către Parlament a două propuneri de premier. În acest caz, scrutinul parlamentar anticipat ar  putea avea loc în  iunie, simultan cu localele.

  Deși social-democrații  nu au anunțat oficial că  vor sancționa angajarea răspunderii sau o eventuală ordonanță de urgență în domeniul electoral, UDMR a decis deja  că va sprijini orice moțiune de cenzură dacă Guvernul merge până la capăt cu alegerile locale în două tururi.

  ”Este foarte probabil să înfruntăm guvernul. Pe de o parte, ar putea duce la căderea guvernului, iar pe de altă parte, este sigur că decizia va fi respinsă de către Curtea Constituțională. Sunt sigur că vom găsi suficienți în Parlament care să ne sprijine”, a declarat recent deputatul Korodi Attila.

  De altfel, nici Korodi nu a exclus posibilitatea ca PNL să provoace deliberat căderea propriului guvern pentru a convoca alegeri anticipate.

  ”Bănuim că PNL, modificând legea electorală prin angajarea răspunderii, intenționează să provoace căderea guvernului conducând la alegerile parlamentare anticipate solicitate de Klaus Iohannis, printr-o criză guvernamentală”, a dezvăluit Korodi planul liberalilor.

  Tematic

  Alegeri locale 2020: ALDE a luat decizia dacă merge pe liste proprii sau fuzionează cu PNL
  Ingrid desființează ”victoria” PNL: ”Ne văicărim la CEDO că ne violează Moș Crăciun?”
  Guvernul PNL ar putea să cadă, amenințarea vine de la UDMR
  Știrea serii: ”PNL s-a decis, vor avea loc alegeri anticipate în iunie – ambasadele știu”
  Tagurile:
  Guvern, Alegeri anticipate, PNL


  Știrile Zilei