10:50 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  103126

  Președintele Klaus Iohannis, a transmis astăzi, de Ziua Constituției României, un mesaj cu tâlc despre Legea Fundamentală.

  BUCUREȘTI, 8 dec - Sputnik, Marius Holdean. Președintele vorbește de maturizarea democrației, de interiorizarea valorilor constituționale și de crearea unei culturi a constituționalismului, dar pregătește de fapt terenul pentru modificarea Constituției.

  ”Cadrul constituțional solid din acești 28 de ani a răspuns aspirațiilor poporului român, funcționând ca un liant al societății în jurul valorilor noastre comune. Orice demers de revizuire a Constituției va trebuie realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcția unui edificiu statal puternic și eficient”, spune Iohannis în mesajul său afișat pe site-ul președinției.

  Președintele face așadar referire la modificarea Constituției, un subiect pentru care a declanșat de altfel și un referendum în același timp cu alegerile europarlamentare.

  Potrivit lui Iohannis, ”Constituția este mai mult decât o Lege Fundamentală, este un angajament pentru democrație. Constituția dă sens comunității politice, sancționează derapajele, limitează puterea și menține echilibrul ei. Dimensiunea sa simbolică este aceea de a se constitui într-un reper pentru desfășurarea activității instituțiilor statului în asigurarea unei guvernări responsabile, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt efectiv garantate”.

  În rest, Iohannis promite că va rămâne ”dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale și la buna funcționare a autorităților publice”. Dar faptul că Iohannis vrea să schimbe Constituția în timpul celui de-al doilea mandat, conform cu planurile sale politice, este fără îndoială. Cum nu mai luptă pentru un alt mandat, rămâne de văzut în ce fel va dori Iohannis să facă modificările și cui vor servi acestea.

  Tematic

  Iohannis ignoră dezvoltarea producției militare, dar e posibil să dăm mai mulți bani NATO!
  Savaliuc, avertisment: iată ce se pregătește, ce se află în spatele gestului lui Iohannis!
  Scandal monstru în cazul Caracal: ”Interese foarte mari”, Iohannis și Cumpănașu intervin!
  Iohannis anunță cheltuieli militare controversate – dar despre o sumă uriașă… TACE!
  Mircea Badea l-a făcut praf pe Iohannis – ”Iată de va spune președintele familiei Luizei”
  Iohannis vrea toată puterea: le-a cerut liberalilor să preia conducerea Parlamentului
  Știrea serii: Iohannis, sfidare pe față în privința Justiției!
  Ce nu s-a văzut la Ziua Națională – Iohannis, făcut praf în public de un militar! (Video)
  Tagurile:
  Constituția, Mesaj, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei