02:53 21 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.55
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  1708131

  Moțiunea simplă din Senat a dat un rezultat clar – în mod normal ar trebui să urmeze demisia ministrului Finanțelor, Florin Cîțu.

  BUCUREȘTI, 9 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, în plenul Senatului s-a încheiat votul la moţiunea simplă ”Guvernare PNL, numele tău este austeritate”, iniţiată de 41 de senatori social-democraţi şi prin care se cere demiterea ministrului de Finanţe, Florin Cîţu.

  Rezultatul votului a fost: 59 pentru, 56 contra, 2 abţineri – deci moţiunea este adoptată.

  Conform sensului parlamentar al moțiunii simple, adoptarea moțiunii ducea la demiterea ministrului vizat - aceasta nu este prevăzută în lege, dar era o cutumă parlamentară.

  Cutuma a fost încălcată de premierul Călin Tăriceanu în cazul ministrului Justiției, Monica Macovei, în 2006 – și de atunci nu a mai fost respectată. Este de presupus că nici Ludovic Orban NU o va respecta.

  Reamintim că Orban a mai încălcat o altă cutumă, menținându-l pe Cîțu ministru, deși fusese respins la audierile din comisiile parlamentare de specialitate.

  Precizăm că, imediat după adoptarea moțiunii, Florin Cîțu a anunțat că NU își dă demisia, dar așteaptă decizia partidului.

  Politic, moțiunea de azi este un semnal grav pentru Guvern: în Senat, PNL nu controlează majoritatea parlamentară.

  Tematic

  Cabinetul Orban: Cine este Florin Cîțu, noul ministru de Finanțe
  Daniel Zamfir pune lațul de gâtul lui Florin Cîțu - anunță o mutare radicală!
  Dan Chitic, lecție în direct pentru liberali – exemplu practic pentru Florin Cîțu
  Tagurile:
  moțiune, Demisie, Florin Cîţu


  Știrile Zilei