16:55 13 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.17
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  136411

  Iohannis a reacționat foarte repede după ce Parlamentul European a creat un precedent, votând o rezoluție care vizează o etapă importantă din istoria României, încă neclară.

  BUCUREȘTI, 19 dec, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Într-un comunicat trimis acum puțin timp, președintele României, Klaus Iohannis, salută adoptarea, de către Parlamentul European, a Rezoluției privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.

  Prin această Rezoluție ”se omagiază memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate și democrație și se solicită statului român intensificarea eforturilor în vederea elucidării adevărului cu privire la Revoluția Română din Decembrie 1989”, scrie Iohannis.

  ”Președintele Klaus Iohannis consideră că rezoluția Parlamentului European reconfirmă faptul că sacrificiul românilor din Decembrie 1989 reprezintă piatra de temelie a României democratice de astăzi, un stat integrat în UE și membru al NATO, un stat care asigură respectarea demnității umane, a drepturilor și libertăților fundamentale, a valorilor și principiilor europene”, transmite președintele.

  Rezoluția atinge un alte aspect – și anume necesitatea aflării adevărului despre acele evenimente. Aceeași opinie o are și Iohannis care „reiterează faptul că statul român trebuie să acționeze cu celeritate în ceea ce privește aflarea adevărului despre evenimentele din Decembrie 1989, iar cei vinovați trebuie deferiți Justiției”.

  Problema este că președintele a prezentat corect aspectele pozitive ale Rezoluției PE, dar există și unele ciudate, chiar negative, care au fost scoase în evidență de unii europarlamentari.

  De exemplu, Reinhard Butikofer, europarlamentar al grupului Verzilor, a obiectat foarte corect că nu ar trebui instaurată în Parlamentul European practica rezoluțiilor care stabilesc adevărul despre istoria europeană.

  Și europarlamentarul PPE Kinga Gal a obiectat că este nepermis faptul că actele comise la Revoluție nu au fost judecate nici acum, la 30 de ani distanță.

  În plus, dezbaterea Rezoluției care vizează Revoluția română este folosită pentru atacuri la adresa Chinei (Nicola Procaccini, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni), dar și la adresa regimurilor comuniste din secolul trecut.

  Cu alte cuvinte, Rezoluția cuprinde atât aspectul generos al comemorării celor căzuți în 1989, dar include și deviații care tind să țină loc de adevăr și manipulări.

  ”Președintele Klaus Iohannis subliniază că onorarea memoriei eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, apărarea democrației și a statului de drept, respectarea demnității umane, a drepturilor și libertăților cetățenilor reprezintă obligații morale de care depinde viitorul democratic al României”, se arată în comunicatul prezidențial – care, așa cum menționam, scoate în evidență aspectele corecte ale Rezoluției.

  Tematic

  Fără analiză și consultare, Iohannis a respins o propunere avantajoasă pentru România
  Iohannis a anunțat noul ambasador în Israel – personalitate internațională care l-a apărat
  Iohannis decide în locul Guvernului și al Parlamentului: blochează scăderea TVA
  Adrian Zuckerman, noul ambasador al SUA la București, întâlnire cu Iohannis
  Pleșoianu, mai incendiar ca oricând: îi face praf pe Iohannis, Orban, Tăriceanu și Ciolacu
  Adrian Năstase l-a călcat în picioare pe Iohannis, care nu are replică, sunt probe clare!
  Lovitură pentru Iohannis: „Trump nu mai vine în România”
  Năstase îi desființează pe Orban și Iohannis – punct cu punct, fără drept la replică!
  Tagurile:
  Romania, Parlamentul European, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei