23:03 23 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  32110

  PNL și PSD se ceartă pe alocarea banilor de la buget pe trei teme importante: pensiile speciale, reducerea TVA și creșterea alocațiilor pentru copii

  BUCUREȘTI, 9 ian - Sputnik, Marius Holdean. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a lansat astăzi o provocare PSD-ului, cerându-le să voteze anularea pensiilor speciale în contrapartidă cu mărirea alocațiilor pentru copii.

  „Așadar alegeți domnilor pesediști: ori pensii speciale, ori alocații pentru copii!”, a declarat astăzi liderul PNL de la Camera Deputaților care a cerut o sesiune specială a Parlamentului pentru eliminarea pensiilor speciale.

  Răspunsul PSD nu a întârziat să apară. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a  rândul său venit cu o contraofertă, cerându-le liberalilor ca în sesiunea extraordinară propusă de PSD să se voteze și reducerea TVA, proiect pe care PNL nu-l susține.

  „PNL trebuie să-și aducă aminte și de proiectul inițiat privind reducerea TVA de la 19% la 16% și a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%. Să-l punem și pe acesta pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare. Pe de altă parte, este foarte bine faptul că PNL și-a adus aminte că avem o prevedere, adoptată deja de Parlament, prin care se dublează alocațiile copiilor, prevedere pe care însă domniile lor nu au găsit de cuviință să o și pună în aplicare. Deși a trecut aproape o lună, PNL nu a fost interesat de găsirea unei soluții”, a fost mesajul lui Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

  Președintele interimar al PSD a precizat că social-democrații susțin pentru tăierea pensiilor speciale, însă nu așa cum vrea PNL care cere ”doar o altă lege declarată neconstituțională”. Ciolacu spune că PSD are o altă propunere pentru ca sumele să fie reduse, cea a legii supra-impozitării pensiilor speciale pe care parlamentarii partidului au votat-o deja la Senat.

  „PSD va vota supraimpozitarea pensiilor, cu excepția militarilor, întrucât aceștia își riscă viața în teatrele de operațiuni. Până acum, PNL a venit doar cu minciuni. Se fac că fac, nedorind în realitate să schimbe nimic!”, a arătat Ciolacu pe pagina de Facebook.

  Disputa PNL-PSD are o componentă electorală puternică, pentru că fiecare din aceste prevederi lovește într-o categorie largă de electorat, și atât liberalii, cât și social-democrații trebuie să aibă grijă să nu apară în ochii electoratului lor specific, în primul rând, dar nici în ochii cetățenilor în general, ca cei care au generat tăieri de venituri.  Știrile Zilei