18:45 13 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.17
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  51110

  După ce președintele României și-a exprimat rezerva față de mersul reformelor în Republica Moldova, Igor Dodon i-a dat replică liderului de la Cotroceni.

  CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Președintele Igor Dodon consideră că România și Republica Moldova trebuie să rămână în relații bune, indiferent de obiecțiile pe care le are Iohannis față de guvernarea de la Chișinău. 

  ”Noi îi stimăm pe frații noștri români, pledăm pentru relații bune și vom continua relațiile bune cu statul vecin, care este partenerul strategic nr.1 sub aspectul comerțului bilateral. Cred că relațiile între țările noastre trebuie să continue indiferent cine se află la guvernare, la Chișinău sau la București”, a declarat șeful statului după ce liderul de la Cotroceni a pus la îndoială capacitatea Guvernului Chicu de a implementa reforme. 

  Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la întrevederea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București că pentru Republica Moldova parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi.

  ”Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică. Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a declarat șeful statului român.

  În context, Igor Dodon a reiterat poziția anunțată anterior de premierul Ion Chicu. 

  ”Știu că domnul prim-ministru este destul de hotărât în ceea ce ține de implementarea reformelor pe linia parcursului european. Ați văzut mai multe acțiuni care au fost deja lansate de către Guvernul de la Chișinău pentru implementarea agendei reformelor conform IQ-ului comunitar. Noi respectăm agenda care a fost convenită”, a precizat șeful statului.

  Anterior, și premierul României a venit cu declarații critice la adresa Guvernului Chicu, pe care l-a catalogat drept un partener neserios. La rândul său, Ion Chicu a punctat că are activități mai importante decât să răspundă la comentarii.

  Tematic

  Dodon vorbește despre relația sa cu Putin: Ce l-a surprins la prima întrevedere oficială
  Reacția președintelui Igor Dodon privind demisia Guvernului rus condus de Dmitri Medvedev
  Cum condiționează Iohannis relațiile României cu Moldova de interesele sale politice
  Mesajul lui Igor Dodon, de Revelion: Singurul partener adevărat pe care îl am - poporul
  Iohannis s-a lăudat iar cu realizările Guvernului PSD
  Tagurile:
  Klaus Iohannis, Igor Dodon


  Știrile Zilei