07:24 17 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  96216

  Conferință de presă organizată de Iohannis – tema principală fiind decizia de asumare a răspunderii pe legislația alegerilor electorale și consecințele ei, inclusiv căderea Guvernului și o crearea unei majorități PSD.

  BUCUREȘTI, 16 ian, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Adoptarea deciziei de asumare a răspunderii pe modificarea legislației electorale a fost principala temă a unei scurte conferințe de presă susținută președintele Iohannis.

  ”Se dorește revenire la alegerea primarilor în 2 tururi, care este absolut corectă, normală – îi acord un sprijin total, e calea corectă, ca cel puțin jumătate plus 1 dintre cetățeni să aleagă primarul”, a declarat ferm Iohannis.

  Imediat însă, a venit întrebarea cheie – ce se va întâmpla dacă PSD depune moțiunea, moțiunea trece – și PSD vine cu o nouă majoritate? Va accepta președintele o nouă majoritate?

  Președintele Iohannis a părut puțin încurcat de această întrebare – și a preferat un răspuns diplomatic.

  ”Hai să luăm le una după alta”, a spus Iohannis prudent, ”Mai întâi să se facă asumarea, să se depună moțiunea, să fie votată”.

  Deci, președintele a încercat să ocolească întrebarea – nerăspunzând, de fapt, la tema principală. 

  ”Așa declarații se fac, la cald”, a încercat Iohannis să trimită chestiunea în derizoriu, completând „Asta cu moțiunea… sunt destul de sceptic!”.

  Ce părere are Iohannis de faptul că CCR a dat mai multe decizii contra modificării legislației cu puțin înaintea alegerilor:

  ”Nu este nimic în neregula cu modificarea legislației în acest fel înaintea alegerilor - este un argument invocat în ultima vreme de cei care în ultimii 3 ani au demonstrat că vor să reducă democrația din Romania, așa cum s-a exprimat cineva din PSD”, a trimis Iohannis discuția în zona politică.

  Nu contravine normelor Consiliului Europei, ”dă mai multe opțiuni alegătorilor, nu mai puține opțiuni”, spune Iohannis – ”Nu se restrâng drepturi, dimpotrivă”.

  ”Este o chestiune cerută insistent de-a lungul anilor de partide și cetățeni”, afirmă Iohannis, care susține că a verificat ”cu specialiștii din Administrația Prezidențială si nu contravine niciunei norme”.

  Ei, acum vor verifica și cei delegați de instituțiile europene – pe care Iohannis le tot invoca pe vremea guvernărilor PSD.

  Tematic

  PSD, reacție rapidă după decizia lui Orban – NU intră în jocul PNL - Iohannis
  Iohannis promite că pune tunurile pe inspectoratele școlare
  Decizia politică a anului: Orban și Iohannis au decis alegeri anticipate!
  Și totuși a semnat: Iohannis a promulgat legea dublării alocațiilor pentru copii
  Cum condiționează Iohannis relațiile României cu Moldova de interesele sale politice
  Tagurile:
  Guvern, PSD, Klaus Iohannis

  Știrile Zilei