00:24 02 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.07
 • USD18.34
 • RUB0.23
 • RON4.16
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  110 0 0

  Președintele Klaus Iohannis a trimis astăzi la reexaminare legea inițiată de deputatul USR Lavinia Cosma care majorează pedepsele pentru cultivarea, fabricarea, vânzarea, deținerea sau alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc.

  BUCUREȘTI, 17 ian - Sputnik, Marius Holdean. Legea retrimisă astăzi către Parlament a stârnit controverse și a readus în discuție pedepsirea consumului de droguri ușoare pentru că se concentrează pe pedepsirea consumatorilor, iar nu pe cea a traficanților.

  Președintele precizează în cererea de reexaminare că „problemele sociale și medicale generate de dependența de droguri” trebuie să se concentreze „pe dezvoltarea rețelei de servicii specializate” și nu pe majorarea pedepselor pentru consumatori  „dat fiind faptul că măsurile care urmăresc pedepsirea persoanelor dependente de droguri au o eficiență socială redusă și costuri mari”.

  În acest sens, președintele menționează articolul 161  din legea trimisă la promulgare care prevede că: „deținerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

  În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis solicită Parlamentului o reglementare mai clară a legislației în legătură cu substanțele noi menționate în lege, care fac referire la etnobotanice.

  Legea propusă de USR și adoptată de Parlament la finalul anului trecut, a stârnit o serie de controverse, în special în mediul online, unde USR a fost acuzată că vrea să incrimineze consumul de droguri ușoare.

  Ulterior, reprezentații partidului au venit cu precizări și au menționat că proiectul depus de deputata USR Lavinia Cosma are ca scop „reglementarea produselor etnobotanice”.

  USR a încercat să dreagă busuiocul

  „Proiectul face două lucruri: reglementează etnobotanicele și crește pedepsele pentru traficanți. Pentru consumatori nu cresc pedepsele, rămân cele din prezent”, preciza comunicatul USR în încercarea de a liniști mediul online.

  Culmea este că acest proiect lovea în pătura de consumatori de droguri ușoare al căror profil social și psihologic îi indică drept simpatizanți ai USR.

  În același comunicat se anunța că USR va susține un proiect de lege prin care să fie mai clară diferența dintre traficul și consumul de droguri și să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu.

  Așadar, USR a sesizat autogolul dat prin pedepsirea consumului de droguri și a promis că va remedia. Astăzi, Iohannis a dat de fapt o mână de ajutor USR-ului întorcând legea la Parlament de unde nu va mai pleca în aceeași formă pentru promulgare.

  Tematic

  Contrabandiști profesioniști: Iată cum vindeau droguri clienților - Detalii
  Nucleara! Deveselu, bazele militare SUA și rețelele de exploatare sexuală și droguri!
  Droguri cu sacii, aduse din America de Sud în Moldova - Foto
  Putin a cerut pedepse penale pentru propaganda online a consumului de droguri
  Droguri vândute în Chișinău printr-o metodă secretă: Unde se afla magazinul – Video
  Tagurile:
  Droguri, USR, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei