18:05 22 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  12631

  Președintele Iohannis a luat-o înaintea PSD, a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară – a stabilit temele și datele

  BUCUREȘTI, 20 ian - Sputnik, Evan Răutu. Acum puțin timp, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a trimis scrisorile către Parlament pentru convocarea sesiunii extraordinare.

  Reunirea extraordinară a Parlamentului va avea ca temă asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunțat președintele, care a precizat că sesiunea va avea loc în perioada 27-31 ianuarie.

  Întrebat în legătură cu moțiunea de cenzură pe care PSD amenință să o depună, președintele Iohannis a răspuns diplomatic:

  ”Dacă va trece moțiunea sau nu - eu mi-am exprimat scepticismul - guvernul va analiza situația și va veni cu soluții”, a spus Iohannis, care a completat ”Nu exclud niciun scenariu, dar demisia premierului nu a fost discutată”.

  Însă, Iohannis a exclus totuși un scenariu – acela al discuțiilor despre demisia premierului Orban.

  ”Eu m-am exprimat pentru alegeri anticipate la fel și PNL - care vor fi pașii concreți veți fi informați”, a spus sec Iohannis.

  Mai mult, Iohannis respinge ideea propusă de Ciolacu: ”Nu e bun un guvern de uniune națională - eu îmi doresc un guvern liberal”.

  În privința vehiculatelor candidaturi la primăria Capitalei, Iohannis a negat varianta Orban.

  ”Eu nu cred că va candida - este foarte bun ca prim ministru și îmi doresc să rămână prim ministru, dacă vor fi anticipate tot el va fi premier”, a spus Iohannis, subliniind ”nu-mi doresc Orban candidat la București”.

  De asemenea, președintele și-a susținut partidul – ”PNL a avut totdeauna candidați buni”.

  ”Eu nu intenționez să mă implic în discuția despre candidații pentru primării”, a revenit pe pozițiile constituționale președintele, punctând ”Este o temă care trebuie tranșată în partid - și numai în partid”.

  Iohannis și-a precizat însă poziția față de alegerile la primărie și la Consiliul Județean: ”Nu putem să facem comparație între reprezentativitatea unui primar și a unui președinte de Consiliu Județean”.

  ”În opinia mea, primarii trebuie aleși în două tururi, iar președinții de Consiliu Județean – de către consilierii aleși”, a spus Iohannis.

  În fine, Iohannis a precizat și că ”nu au existat discuții pe remaniere și nici eu nu simt nevoia unor astfel de discuții”, cu toate că în cazul unor miniștri – Cîțu, Alexandru, Anisie – s-a cerut în mod repetat demisia.

  Tagurile:
  Klaus Iohannis


  Știrile Zilei