23:12 14 August 2020
În direct
 • EUR19.79
 • USD16.71
 • RUB0.23
 • RON4.09
 • UAH0.61
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  88481

  Cazul nu pare deloc simplu pentru Tăriceanu, care va fi audiat în calitate de suspect în cursul săptămânii viitoare.

  BUCUREȘTI, 21 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Călin Popescu Tăriceanu, fost președinte al Senatului, urmează să fie chemat la audieri în calitate de suspect, anunță agenția DC News.

  Sursa citată precizează că e vorba de o acuzație de abuz în serviciu legată de situația unui senator care ar fi trebuit să-și piardă funcția, dar datorită președintelui Senatului, Tăriceanu, nu s-a pus în decizia.

  E vorba de o solicitare a Agenției Naționale de Integritate, care l-a reclamat pe actualul senator Cristian Marciu (pe atunci consilier județean) că a încălcat legea incompatibilităților, justiția a confirmat decizia în 2015, dar respectivul a candidat la Senat în 2016 și a intrat în Parlament.

  În martie 2017, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu dar… nimic! Marciu e și acum senator PSD.

  În consecință, Parchetul General a demarat o cercetare pentru abuz în serviciu împotriva președintelui Senatului.

  ”De fapt, nu datorită președintelui Senatului a rămas în funcție senatorul PSD”, consideră DC News, care citează declarația lui Tăriceanu de la acea dată: ”Acest raport (al ANI) a fost înaintat Comisiei juridice, să ne prezinte un punct de vedere pentru a şti cum procedăm mai departe”.

  Ori, afirmă jurnaliștii, ”nici până astăzi nu a fost întocmit referatul care trebuia trimis către plenul Senatului - ca urmare, Tăriceanu nu putea să dispună încetarea mandatului de senator pentru Cristian Marciu în lipsa unui referat”.

  Problema este că neurmărirea unei solicitări, de care depindea punerea în aplicare a unei decizii judecătorești este, totuși în sarcina celui care a emis respectiva solicitare, adică Tăriceanu, în cazul de față.
  Pe de altă parte, numai plenul Senatului poate lua (constata încetarea) calitatea de senator, nu președintele instituției, precizează corect DC News, care anunță că Tăriceanu va fi audiat în calitate de suspect la finalul lunii ianuarie 2020, deci în cursul săptămânii viitoare. Cazul nu pare deloc simplu pentru Tăriceanu.

  Tematic

  Ingrid Mocanu sare la Tăriceanu - război total: ”Duduie e mă-ta, băi penalule imun!”
  Tăriceanu încearcă să-i bage mințile în cap lui Orban și vine cu o soluție rațională
  Tăriceanu, îngrijorat de împrumuturile făcute de ministrul de Finanțe
  Firea, dată în judecată de reprezentanta lui Tăriceanu – acuze grave, trafic de influență
  Pleșoianu, mai incendiar ca oricând: îi face praf pe Iohannis, Orban, Tăriceanu și Ciolacu
  Tăriceanu nu este de acord cu asumarea răspunderii pe buget
  Tagurile:
  Parchetul General, Călin Popescu Tăriceanu


  Știrile Zilei