09:05 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  145 0 0

  Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că a trimis un pachet de soluții pentru continuare Autostrăzii Sibiu-Pitești, oprită de europeni din cauza unei specii de gândaci, iar rezolvarea situației ar consta în utilizarea feromonilor pentru a muta gândacii

  BUCUREȘTI, 22 ian - Sputnik, Marius Holdean. La așa solicitări din partea Bruxelles-ului, așa soluții! După ce Comisia Europeană a blocat autostrada Sibiu-Pitești ca să salveze gândacii, ministrul Fondurilor Europene propune folosirea feromonilor pentru a atrage insectele în altă parte și a putea construi autostrada.

  „Am făcut un prim draft de răspuns la solicitarea Comisiei Europene, chiar în această perioada o delegație din partea Ministerului Fondurilor Europene este în discuție, prezentă, la Digi Environment. E prezentată partea de soluții pe care noi le-am propus vizavi de scrisoarea de clarificări și sper să se întoarcă colegii cu vești bune, pentru că să putem continua procesul de evaluare și închidere a finanțării pentru Autostrada Sibiu-Pitești”, a afirmat ministrul la Digi 24.

  Acesta a explicat că metoda de a muta gândacii a fost folosită de mai multe state europene ca soluție în situații asemănătoare.

  „Am spus că sunt și alte state, din UE, care au întâmpinat astfel de probleme și care au aplicat astfel de soluții (utilizarea feromonilor n.r.), pentru că să eliminăm un impediment care este pe cât se poate de minor, pentru o problemă cât se poate de majoră, a proiectului de investiții pe care îl avem”, a mai spus ministrul.

  Marcel Boloș a dat exemplu Germaniei care s-ar fi confruntat cu probleme similare cu hamsterii și gândacii, și care au găsit soluții că să se protejeze aceste specii de insecte.

  Ministrul a apreciat că măsura este utilă și facilă. „Este extrem de simplă și extrem de utilă pentru ceea ce avem de rezolvat, într-un proiect de o asemenea complexitate. Până la urmă este o măsură care poate să limpezească această problemă a speciei de insecte, pe care am menționat-o”, a concluzia lui Boloș.

  Desigur că impedimentul gândacilor pare o scorneală a Comisiei Europene ca să oprească realizarea autostrăzii, motiv pentru care introducerea feromonilor în ecuație reprezintă o reacție absurdă la o solicitare și mai nebunească.

  Tematic

  O nouă autostradă intră în linie dreaptă
  Motive de revoltă pentru şoferi. O sumă exorbitantă pentru 3 cm de autostradă
  Încă o ţară europeană unde se poate circula pe autostradă cu 140 km/oră
  Câți kilometri de autostradă a construit România în 2017
  Bănescu, BOR: „Cât costă un kilometru de autostradă şi cât costă o catedrală?”
  Tagurile:
  autostradă


  Știrile Zilei