15:47 30 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  7411

  În Parlament a avut loc astăzi ședința în care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Legislativului pentru legea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin.

  BUCUREȘTI, 29 ian - Sputnik, Marius Holdean. După momentul de astăzi, PSD va avea timp trei zile ca să depună moțiunea de cenzură pe care a anunțat-o, demers în care este susținut și de UDMR.

  Ședința a debutat cu prezentarea făcută de premierul Ludovic Orban care a declarat că a luat decizia asumării pentru a permite cetățenilor să își aleagă primarii printr-un sistem care să confere legitimitate celor aleși - 50 la sută plus 1 dintre alegătorii care își exprimă dreptul de vot.

  El a amintit că în 2008 s-a schimbat sistemul de alegere, introducându-se sistemul prin majoritate relativă, dar a susținut că acest mecanism nu conferă un drept deplin cetățenilor dintr-o comunitate locală de a alege un primar care într-adevăr să aibă legitimitate.

  El a dat ca exemplu alegerile locale din 2016 când au fost aleși drept primari anumiți candidați care nu au avut nici măcar 30% din voturi, afirmând că aproape 50 de candidați ar fi fost aleși astfel.

  ”Dacă ținem cont și de prezența la vor, sunt situații în care un primar a fost ales de 10% din numărul locuitorilor. Peste 600 din primarii aleși în 2016 au fost aleși cu mai puțin de 50% din voturi”, a declarat Orban.

  Nelipsitele atacuri la adresa PSD

  Apoi, premierul s-a lansat în atacuri la adresa PSD, acuzând acest partid că îi este frică de faptul că primarii social-democrați nu vor mai fi în stare să obțină un mandat pe baza noii legi.

  ”Puteți să băgați 10 moțiuni de cenzură, nu puteți schimba opinia românilor care vor să își aleagă primari cu adevărat reprezentativi”, a mai spus Orban.

  El a anunțat și amendamentele introduse față de proiectul inițial, și anume reducerea numărului de semnături pentru candidații independenți, reprezentarea partidelor parlamentare în birouri electorale, reducerea de la 90 la 60 de zile a condiției la vot pentru cei cu viză de flotant, precum și un amendament privind durata staționării în zona unei secții de votare.

  Discursul lui Orban a fost primit cu nemulțumire de parlamentarii PSD, iar după încheierea lui ședința plenului reunit a luat sfârșit.

  Guvernul a aprobat ieri, cu amendamente, forma finală a proiectului de lege pe care Cabinetul Orban îşi angajează răspunderea în Parlament și care vizează modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, şi modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

  Tematic

  Pro România bate palma cu PSD în Parlament și caută soluții pentru viitoarele alegeri
  Alegeri locale 2020: ALDE a luat decizia dacă merge pe liste proprii sau fuzionează cu PNL
  Ce vrea Guvernul: stoparea autostrăzilor, alegeri și organisme modificate genetic
  Decizia politică a anului: Orban și Iohannis au decis alegeri anticipate!
  Tagurile:
  alegeri, Parlament, Guvernul


  Știrile Zilei