14:48 02 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.07
 • USD18.34
 • RUB0.23
 • RON4.16
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  106341

  Guvernul Orban și-a pus în cap judecătorii după ce majoritatea din jurul PNL a votat desființarea pensiilor speciale ale magistraților, iar aceștia au pârghiile necesare de a bloca organizarea alegerilor prin neparticiparea la constituirea BEJ-urilor

  BUCUREȘTI, 30 ian - Sputnik, Marius Holdean. Judecătorii Tribunalului Maramureş au anunțat ieri că vor refuza participarea la constituirea Birourilor Electorale Judeţene în anul 2020 cu prilejul desfăşurării alegerilor locale şi parlamentare.

  Dacă alegerile locale se pot desfășura și valida și în situația în care anumite județe nu vor organiza alegeri prin blocajul judecătorilor, alegerile desfășurându-se măcar acolo unde judecătorii nu vor recurge la acest gest extrem, nu același lucru se poate spune despre alegerile parlamentare. În acest caz, blocajul unui singur județ va duce la amânarea constituirii noului Parlament și va pune Guvernul în imposibilitatea de a duce la bun sfârșit această rundă de alegeri.

  ”Aducem la cunoştinţa opiniei publice că în cursul zilei de astăzi, 29 ianuarie 2020, la nivelul Tribunalului Maramureş a fost convocată Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, în vederea formulării unui punct de vedere privind adoptarea proiectului de lege vizând abrogarea dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu. Judecătorii Tribunalului Maramureş au hotărât suspendarea activităţii de judecată pe perioadă nedeterminată, cu excepţia cauzelor urgente, măsură care operează începând cu data de 29.01.2020”, au transmis ieri judecătorii Tribunalului Maramureş printr-un comunicat de presă.

  În afară de suspendarea activității, ceea ce îi va durea cel mai tare pe guvernanți va fi refuzul judecătorilor de a participa la organizarea alegerilor.

  Solicitările judecătorilor

  Solicitările judecătorilor din Maramureș ar putea atrage de partea lor și colegii din alte județe, și atunci Guvernul chiar va avea o mare problemă:

  ”Judecătorii Tribunalului Maramureş solicită actorilor implicaţi în garantarea independenţei magistraţilor şi asigurarea normalei funcţionări a justiţiei ca serviciu public următoarele:

  - Normarea activităţii judecătorilor prin raportare la volumul de activitate al judecătorilor din Uniunea Europeană;

  - Reconfigurarea situaţiei personalului din instanţe atât prin adaptarea schemelor de personal (judecători şi personal auxiliar de specialitate), cât şi prin asigurarea ocupării tuturor posturilor vacante din sistem;

  - Asigurarea resurselor materiale adecvate în scopul desfăşurării în condiţii optime a actului de justiţie - sedii instanţe, infrastructură informatică etc.;

  - Stabilitatea legislativă necesară asigurării predictibilităţii actului de justiţie”, se mai arată în comunicatul amintit.

  Judecătorii mai cer revenirea asupra măsurii abrogării pensiei de serviciu, în condiţiile în care aceasta reprezintă o garanţie a independenţei magistraţilor, respectiv o obligaţie asumată la nivel internaţional de către Statul Român.

  Protestul a luat amploare la numai o zi după ce Camera Deputaţilor a adoptat legea care prevede eliminarea pensiilor speciale, printre cei vizaţi numărându-se magistraţii şi personalul auxiliar din instanţe.

  Tagurile:
  2020, alegeri locale


  Știrile Zilei