03:11 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  38050

  De ce ministrul Sănătății, marele medic Costache, nu a spus nimic atunci când un alt ministru extrăgea miliarde de la fondul de rezervă pe spatele domeniului său?!

  BUCUREȘTI, 31 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a făcut azi un spectacol gratuit, deplasându-se la DNA ”din proprie inițiativă” după o ceartă cu Radu Cristescu. Concret, fostul demnitar l-a acuzat pe ministru de o combinație prin care banii au fost scoși din fondul de rezervă pentru un ”spital” și, de fapt, au ajuns la o firmă cu probleme.

  ”Ion Ștefan l-a mințit pe Ludovic Orban că este vorba despre o investiție în SPITAL, când de fapt se cumpăra un sediu de la o societate cu pierderi, plătindu-se în total cât ar fi costat chiria bibliotecii județene, pe 20 de ani (2,5 milioane de Euro) unei societăți cu active imobilizate de 1,7 milioane de Euro, cu capital negativ și cu datorii de 4,8 milioane de Euro”, acuză cunoscutul analist Radu Soviani.

  Mai mult, Radu Soviani atrage atenția că respectiva solicitare ”a fost pusă vineri pe ordinea de azi de către Ion Ștefan, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației” și așa a apărut în Hotărârea de Guvern 973 din 20 decembrie 2019.

  Dar problema e mult mai complexă – și poate duce la căderea Guvernului.

  Iată dialogul din ședință, așa cum apare pe site-ul Guvernului

  ”Ion Ștefan: Și proiect de hotărâre privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019 pentru Consiliul Județean Satu Mare.

  Ludovic Orban: Aici este vorba de...?

  Ion Ștefan: Spital.

  Ludovic Orban: În regulă. De acord. (…)”.

  Apar trei probleme:

  în Monitorul Oficial apare altceva: ”finalizarea achiziției – sediu Biblioteca Județeană Satu Mare” – ceea ce înseamnă că secretarul general al Guvernului, cel care trimite actele la MO a știut de ”eroare”;
  ministrul Sănătății era prezent la ședință dar NU a reacționat când ”Grindă” a cerut bani pentru un spital – destinație care, în fapt, nu exista! Ori, dr. Costache a tăcut mâlc – oare știa ceva? Cel mai probabil, DA!
  Achiziția e dubioasă, iar aici trebuie să-i dăm cuvântul lui Radu Soviani, care prezintă o poveste uluitoare:
  Achiziția de 12 milioane de lei a sediului din Satu Mare (Str. Iuliu Maniu nr. 2) s-a desfășurat extrem de rapid, scrie Soviani, care detaliază pe blogul personal

  -a fost inițiata în 18 septembrie 2019, în 29 octombrie 2019 s-a trecut la negocierea cu cei trei finaliști, iar în 17 decembrie 2019 a fost desemnat câștigătorul, respectiv compania Metecom SA, pentru imobilul din Strada Iuliu Maniu nr. 2, Satu Mare.

  -în 20 decembrie 2019 ”fără să se mai aștepte eventualele contestații, apare deja hotărârea în Monitorul Oficial, cu maximă celeritate, pentru alocarea a 12 milioane de lei pentru cumpărarea acestui sediu”.

  Radu Soviani pune mai multe întrebări, dintre care reținem două:

  -”De ce au mințit ministrul dezvoltării și premierul că este vorba despre o alocare pentru un spital?”

  -”De ce în condiții de restricție bugetară, autoritatea centrală alocă sume unei autorități locale pentru cumpărarea unui mic mall, pe care să îl transforme în bibliotecă, plătind cash echivalentul chiriei pentru 20 de ani?”

  Noi revenim la ceea ce am sesizat – și nimeni nu a analizat: De ce secretarul general nu explică modul în care s-a corectat ”eroarea” din ședință? De ce ministrul Sănătății, marele medic Costache, nu a spus nimic atunci când un alt ministru extrăgea miliarde de la fondul de rezervă pe spatele domeniului său?!

  Neatenție, acoperire, combinație sau ce?... Poza care ilustrează articolul e din ședința din 20 decembrie – și arată cât de atent era ministrul Costache la respectiva ședință.

  P.S. Cine este ”câștigătorul” cu probleme de care spune Radu Soviani? Are legătură chiar cu cel despre care vorbea Radu Cristescu, Gheorghe Moiș.
  Cine e Gheorghe Moiș? Un miliardar cu probleme mari – iată de exemplu un articol semnat de un prieten al DNA, Ionel Stoica: ”Un milionar a dat șpăgi ridicole unui șef de la Fisc pentru protecție și rambursări uriașe de TVA. “Ascultă aici, nimic nu-i complicat în viaţa asta, dacă vrei””.

  De unde știe Radu Cristescu, fost om am lui Băsescu, de Gheorghe Moiș? Simplu: ”Gheorghe Mois face parte din sfera de influenţă care gravitează în jurul lui Vasile Blaga”, după cum scrie ”Gazeta de Cluj”, care vorbește de combinațiile miliardarului ”liberal” cu statul și problemele sale cu DNA.

  Tematic

  Gripă în școli: anunțul ministrului Sănătății, Victor Costache
  Rezidențiat 2019: Costache, despre absolvenții care trec pragul de 60% din punctajul maxim
  Medicii și asistenții, vizați! Costache vrea desfacerea contractelor de muncă
  Rezidențiat 2019: anunțul ministrului Costache, toți medicii sunt vizați
  Sporuri Sănătate 2020: ce spune ministrul Victor Costache
  Tagurile:
  Victor Costache, sănătate

  Știrile Zilei