15:24 15 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.71
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  69744

  ”Trebuie să fim foarte realiști, ecuația este extrem de complicată, fiindcă, știți, sunt două feluri de state - unii care plătesc mai mult decât primesc și unii care primesc mai mult decât plătesc”.

  BUCUREȘTI, 7 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o scurtă conferință la Bruxelles, prezentând obiectivele sale și ale României la întâlnirea destinată Cadrului Financiar Multianual, una dintre cele mai importante reuniuni ale țărilor din UE.

  În privința programului principal, Iohannis a fost explicit: ”Voi avea o întâlnire cu Președintele Consiliului, vom avea o întâlnire în plen și una în format mai restrâns”.

  ”Ideea este de a găsi, prin discuții de acest tip bilateral, numitorul comun pentru bugetul multianual”, a spus Iohannis, subliniind ”eu vin cu ideile pe care le-am elaborat la București, avem o gândire destul de bine fundamentată pentru buget - sigur, bugetul pe care îl dorim noi”.

  Președintele român pornește de la o premisă logică: ”În orice condiție se negociază bugetul pentru exercițiul bugetar următor, acesta trebuie să fie un pic mai mare decât bugetul pe exercițiul care se încheie.

  ”Avem așteptări legate de fondurile dedicate politicii de coeziune”, spune Iohannis, precizând că sunt mai multe fonduri care vin în această categorie și care ”pentru noi sunt vitale, pentru a atinge o convergență acceptabilă cât mai repede”.

  De asemenea, a punctat Iohannis, ”pentru noi sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii”.

  ”Pe aceste două capitole suntem foarte hotărâți și sunt foarte hotărât să negociez la sânge, cum se spune, ca să obținem cât mai mulți bani pentru România”, a subliniat Iohannis.

  Dar, atrage atenția președintele, sunt și anumite condiționalități ”care pentru noi sunt importante”, cum ar fi ”flexibilitatea între fonduri”.

  Iohannis a pus accentul și pe un subiect actual – economia verde: este important ca fondul de tranziție spre o economie mai verde ”să nu fie parte din coeziune, ci să fie suplimentar”, spune Iohannis.

  ”Sigur, astăzi am venit cu toate condițiile pe care ni le dorim noi”, a conchis Iohannis, ”va o discuție și, în final, sigur, se va trece la o fază de negociere, unde fiecare încearcă să obțină cât de mult se poate”.

  În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, președintele a fost întrebat în ce măsură crede că se va ajunge la o soluție în ceea ce privește solicitările României privind coeziunea și politica agricolă comună? ”Știm că sunt și state care susțin reducerea celor două chestiuni”, a subliniat presa.

  Președintele Iohannis a răspuns onest – ”trebuie să fim foarte realiști, ecuația este extrem de complicată, fiindcă, știți, sunt două feluri de state - unii care plătesc mai mult decât primesc și unii care primesc mai mult decât plătesc”.

  ”Noi suntem din categoria statelor care primesc mai mult decât contribuie și încă nu s-a ajuns în niciun fel, trebuie să spun, la o înțelegere între cei care contribuie mai mult și cei care primesc mai mult”, a spus Iohannis, care a recunoscut că noi încercăm prin negocieri să ajungem la o contribuție ”un pic mai mare decât 1%, ca să fie bani la dispoziție și pentru coeziune, și pentru agricultură, și pentru proiectele noi de cercetare, de Green Deal”.

  O problemă cheie, mai ales după împuținarea banilor odată cu plecarea Marii Britanii, mare contributor în UE, este cea a condiționării fondurilor europene de ”respectul pentru statul de drept”.

  Klaus Iohannis a admis că ”este destul de complicat de legat finanțarea pe fonduri europene de statul de drept”. Dar, președintele a subliniat:

  ”România nu se opune acestui mecanism,  noi suntem de acord să se lege acordarea fondurilor de respectarea statului de drept, însă specialiștii mai au foarte mult de lucru până când elaborează criterii foarte concrete, care se pot aplica”, a spus Iohannis, repetând că ”noi suntem de acord, noi sprijinim această inițiativă”.

  Legat de Brexit, Iohannis a fost întrebat dacă ”vom negocia și noi bilateral cu britanicii relația noastră, dintre cele două țări, sau se va merge tot pe o negociere UE-UK, cum observăm că ar dori Comisia, prin Michel Barnier?”.

  Președintele consideră că „negocierea (UE) s-a dovedit a fi foarte eficientă -  eu sunt convins că așa vom merge și mai departe, dar clar, în paralel, trebuie să începem și o negociere în bilateral, fiindcă negocierile cu Uniunea Europeană acoperă doar o parte din relația între state”. Rămân părți semnificative care trebuie negociate în bilateral, a subliniat Iohannis.

  „Noi avem, România cu Marea Britanie, în bilateral o relație foarte bună și cred că vom reuși destul de bine să avansăm în domeniul bilateral, unde chiar dorim să consolidăm relația strategică”, a declarat ferm Iohannis.

  Întreaga conferință de presă o puteți citi pe portalul Administrației Prezidențiale

  Tematic

  PSD, expediat în timp record de Iohannis
  Orban, declarații înainte de consultările cu Iohannis - candidatul PNL la premier
  Victor Ponta, palmă pentru Orban și Iohannis: ”Prostie sau ticăloșie? Cât o să ne coste?”
  Noul premier, anunțat de președintele Klaus Iohannis
  NUCLEARA – Iohannis dă peste cap toate socotelile
  Tagurile:
  Bruxelles, UE, Klaus Iohannis

  Știrile Zilei