07:01 23 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  505461

  Curtea Constituțională a admis astăzi sesizarea de neconstituționalitate formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege care modifică ordonanța de urgență nr. 114/2018.

  BUCUREȘTI, 12 feb - Sputnik, Marius Holdean. PSD a sesizat CCR, în luna decembrie a anului 2019, în legătură cu modificarea OUG 114 pe care și-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu același obiect, cât și la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

  Obiecția înaintată la CCR arată că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul și-a asumat răspunderea este identic cu cel al inițiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară.

  În sesizarea de neconstituționalitate este invocată și o decizie anterioară a CCR care arată că „nicio dispoziție constituțională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiția ca o asemenea măsură să se aplice în mod egal pentru toți cetățenii”.

  PSD arată, în sesizare, că prevederile din Constituție stipulează că drepturile sau libertățile pot fi restrânse prin lege numai pentru anumite situații, precum apărarea securității naționale.

  Totodată, autorii sesizării susțin că angajarea răspunderii de către Executiv poate fi făcută asupra unui singur domeniu de reglementare, în timp ce proiectul conține „modificări și completări a peste 25 de acte normative”.

  În fapt, judecătorii CCR au decis că Guvernul Orban nu a procedat corect angajându-și răspunderea pe acest proiect, așa că au decis că modificările sunt neconstituționale.

  Rămâne însă valabilă ordonanța de urgență pe care Executivul a emis-o la începutul acestui an, cu prevederile pe care le cuprindea și angajarea răspunderii. Aceasta elimina taxele suplimentare impuse prin OUG 114 în energie și telecomunicații.

  Ceea ce nu se poate pune în aplicare, însă, în urma deciziei CCR, este interzicerea cumulării pensiei cu salariul pentru angajații de la stat, prevedere care era cuprinsă doar în proiectul pe care Guvernul și-a angajat răspunderea

  Tematic

  Înainte de moțiune, Orban împinge la adoptare OUG-ul pentru spitalele private
  Pentru şoferi: OUG emisă de Guvern aduce o modificare şi în Codul Rutier
  Mesajele private ale liderilor PSD din timpul protestelor anti-OUG 13
  Gîrbovan denunță minciuna: ”Asocierea numelui meu cu OUG 13 este un fakenews”
  Românii, vizați: se schimbă Legea pensiilor. Principalele modificări prin OUG
  Probleme mari: Avocatul Poporului, sesizare la CCR pentru cele 25 de OUG
  Tagurile:
  CCR, PSD


  Știrile Zilei