08:39 02 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.07
 • USD18.34
 • RUB0.23
 • RON4.16
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  75160

  Ordonanța de urgență care reglementează alegerile parlamentare anticipate a fost respinsă astăzi în plenul Senatului, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare pentru Guvernul Orban

  BUCUREȘTI, 19 feb - Sputnik, Marius Holdean. Chiar dacă soarta OUG-ului pentru anticipate se va decide la Camera Deputaților, în calitate de for decizional, votul de astăzi din Senat reprezintă un semnal prost pentru Ludovic Orban, care a și fost chemat la raport la ora 17.00 de către președintele Iohannis.

  Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, că prin OUG pe reglementarea alegerilor anticipate „se încalcă voința cetățenilor” și „se deturnează scorul în favoarea partidelor mari la alegeri”, motiv pentru care ALDE nu va vota pentru adoptarea acestui act normativ.

  Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a precizat, că „Guvernul Orban, numit de popor Guvernul Gaură sau Bau, nu a dorit să intre in vigoare aceste acte normative”, pentru că altfel nu ar fi apelat la o procedura vicioasă, și anume „o OUG neconstituțională, care să nu intre în vigoare”.

  Ludovic Orban a declarat însă că parlamentarii nemulțumiți de ordonanța de urgență privind alegerile anticipate ar trebui să știe că aceasta poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleșii nu pot respinge din start actul normativ.

  Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

  Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

  De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent. În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare.

  Tagurile:
  Senat, Alegeri anticipate, OUG


  Știrile Zilei