01:05 08 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD18.57
 • RUB0.25
 • RON4.18
 • UAH0.69
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  174260

  ”Titlurile de acest fel capătă sens pentru că guvernul NU are credibilitate, este cel mai haotic, mai aberant guvern din ultimii 30 de ani”.

  BUCUREȘTI, 20 feb - Sputnik, Evan Răutu. Nu este vorba doar de creșterea de azi, ci de toată perioada așa zisei guvernări liberale, explică analistul Sputnik, Dragoș Dumitriu.

  ”Uitați-vă la titlurile mass media – majoritatea titlurilor legate de finanțe în scurta guvernare de până acum au fost cele de tipul ”leul se prăbușește””, remarcă analistul, ”în rest, măsurile anunțate ca mari realizări au fost abrogări și destituiri”.

  În plus, analistul arată că presa a folosit deseori, inclusiv azi, formula scăderea leului ”scapă de sub control”. Formula nu e chiar corectă, ci mai curând e nevoia de spectacol - dar, asta pentru că ”Guvernul Orban invită opinia publică să accepte asemenea știri”.

  ”De fapt, analiștii au anunțat la finele anului trecut că, la jumătatea anului 2020, cotația va urca spre 4.85, deci suntem oarecum în grafic, nu putem vorbi de o scăpare de sub control”, spune analistul, care atrage însă atenția: ”Titlurile de acest fel capătă sens pentru că guvernul NU are credibilitate, este cel mai haotic, mai aberant guvern din ultimii 30 de ani”.

  Guvernul liberal nu numai că nu a luat măsuri constructive, dar nici nu a prezentat vreun plan coerent, vreun program de țară serios, spune analistul. ”Singura impresie este că susțin interesele multinaționalelor și ale băncilor, că țara nu e condusă din interior”, spune Dragoș Dumitriu, iar în rest ”dau declarații care se contrazic de la o zi la alta și vorbesc consecvent doar de… propria cădere!”.

  ”E de observat o coincidență și o ironie - la căderea guvernului Dăncilă leul a scăzut, pe când la dărâmarea guvernului Orban… leul a crescut!”, atrage atenția Dumitriu. ”Dinamica acestor cifre arată că, indiferent de atacurile și insultele PNL, guvernul Dăncilă-PSD a contat ca element de stabilitate, pe când guvernul Orban a fost cotat ca un factor de instabilitate”.

  Analistul consideră că, actualmente, singurul factor de încredere al mediului economic rămâne Banca Națională, Mugur Isărescu, iar ”la nivel sistemic, Curtea Constituțională”.

  ”Din păcate, PNL și Iohannis nu fac decât să inducă instabilitate, chiar prin felul în care încalcă mereu Constituția și cum trec peste instituțiile din toate domeniile, cu rol definit de lege – Parlament, CES,  CSM și altele”, arată Dragoș Dumitriu.

  Deci, indiferent de opțiunea politică, mediul de afaceri și societatea în general nu pot să nu resimtă această sfidare a ordinii constituționale, instituționale și chiar de drept, consideră analistul.

  ”Singurul program al Guvernului Orban pare a fi ”moarte PSD”, iar lipsa de pregătire a echipei este absolut lamentabilă, în frunte cu premierul care, așa cum am mai afirmat, ridică întrebări din punct de vedere al lucidității”, conchide Dumitriu. ”Așa încât, în urma scurtei sale istorii de până acum, al impactului asupra opiniei publice, guvernul Orban poate fi supranumit  ”Guvernul prăbușirii leului” și al instabilității”.
  Tagurile:
  Leul românesc, Ludovic Orban


  Știrile Zilei