10:39 01 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.61
 • USD17.61
 • RUB0.25
 • RON4.05
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  11630

  Avocatul Poporului a sesizat vineri Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile O.U.G. nr. 26/2020 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

  BUCUREȘTI, 21 feb - Sputnik, Marius Holdean. Potrivit sesizării făcute astăzi de Avocatul Poporului, Ordonanța de urgență nr. 26/2020 încalcă o serie de prevederi constituționale și nu respectă recomandările Comisiei de la Veneția în materie electorală.

  Astfel, Avocatul Poporului atrage atenția că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanței de urgență, fiind împotriva întregii arhitecturi constituționale (voinței Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului „reprezentativ suprem al poporului român” să fie dată Guvernului prin delegare.

  Sesizarea atrage atenția că, în domeniul electoral, competența Guvernului este aceea de organizare a alegerilor și de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens, și nu de stabilire efectivă a sistemului electoral național care reprezintă un drept suveran al Parlamentului.

  În plus, arată Avocatul Poporului, O.U.G. nr. 26/2020 este neconstituțională întrucât prevederile sale operează modificări în privința drepturilor electorale, pentru care Constituția interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanței de urgență.

  De aceea, sesizarea observă că e necesar ca modificările reglementărilor sistemului electoral să fie făcute prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare.

  Un alt aspect sesizat de Avocatul Poporului este că modificarea legislației în materie de alegeri parlamentare prin ordonanța de urgență survine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului parlament și la mai puțin de 9-10 luni până la organizarea la termen a următoarelor alegeri parlamentare. Termenul este mult redus, la doar 3-4 luni, în eventualitatea organizării unor alegeri parlamentare anticipate.

  În consecință, Avocatul Poporului observă faptul că Guvernul nu respectă Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneția, care recomandă, între altele, modificarea sistemelor de scrutin cu cel puțin un an înainte de alegeri.

  OUG deschide calea abuzurilor viitoare

  Pe de altă parte, din textul O.U.G. nr. 26/2020, reiese posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate la aceeași dată cu alegerile locale generale în mod excepțional în anul 2020. Or, Avocatul Poporului menționează că legile trebuie să reglementeze pentru viitor toate situațiile posibile care se pot ivi, fără a se limita la doar una dintre ele. Or, prevederea din actul normativ sus- menționat se referă doar la situația anului 2020, nereglementând posibilitatea aplicării ei și pentru alte situații posibile viitoare, ulterioare anului 2020.

  Consecința este că acceptarea unui asemenea text ar însemna că oricând legiuitorul - inclusiv guvernul, abuzând de atributul delegării legislative - ar putea crea excepții în funcție de interesul politic de moment al organizării mai multor alegeri în aceeași dată.

  Avocatul Poporului mai constată faptul că, prin ordonanța de urgență sus-menționată s-a păstrat sistemul de vot pe liste județene de candidați, dar s-a acordat posibilitatea de exprimare a votului oriunde pe teritoriul țării. Or, acest lucru era posibil doar concomitent cu modificarea sistemului electoral cu vot pe liste naționale ale competitorilor electorali, ceea ce nu s-a realizat.

  În fine, Avocatul Poporului atrage atenția că în textul O.U.G. nr. 26/2020 există prevederi care afectează dreptul de vot și dreptul de a fi ales, deoarece posibilitatea cetățenilor de a-și exercita dreptul de vot la orice secție de votare, indiferent de circumscripția electorală, conduce inclusiv la distorsionarea rezultatelor alegerilor prin alterarea voinței politice, exprimate prin vot, a cetățenilor circumscripțiilor electorale, al căror număr stă la baza calculului normei de reprezentare, respectiv ale căror voturi ar trebui să asigure reprezentativitatea Parlamentului.

  Astfel, există posibilitatea teoretică ca un număr de voturi exprimate într-o circumscripție electorală să fie mai mare decât numărul cetățenilor rezidenți, ajungându-se la situația în care norma de reprezentare va deveni ineficientă, fapt ce va determina lezarea dreptului de a fi ales al candidaților la alegerile parlamentare.

  Tematic

  Românii, vizați: se schimbă Legea pensiilor. Principalele modificări prin OUG
  Probleme mari: Avocatul Poporului, sesizare la CCR pentru cele 25 de OUG
  Înainte de moțiune, Orban împinge la adoptare OUG-ul pentru spitalele private
  PSD a câștigat: modificarea OUG 114 a fost declarată neconstituţională
  Marcel Ciolacu, acțiune la adresa Guvernului Orban după votarea OUG de marți noapte
  Tagurile:
  OUG, Anticipate, CCR


  Știrile Zilei