05:10 04 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  10411

  Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul bulgar Boiko Borisov au avut astăzi o întâlnire cu liderii ţărilor bogate care doresc un buget european mai mic.

  BRUXELLES, 21 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Întâlnirea a avut loc la solicitarea liderilor aşa-numitelor ţări "frugale" - Austria, Danemarca, Olanda şi Suedia, în marja reuniunii extraordinare a Consiliului European, în care se discută despre bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Cele patru state amintite nu mai doresc să contribuie ca înainte la bugetul UE, ceea ce amenință fondurile de coeziune și pe agricultură care ar veni în sprijinul unor țări precum România și Bulgaria.

  Liderii ţări lor ”frugale” au avut întâlniri şi cu alţi şefi de stat şi de guvern prezenţi la summit, încercând să își impună poziția, ceea ce a trezit nemulțumirea premierului ceh care a afirmat de dimineață că dacă cele patru state rămân pe poziții ferme cu reducerea bugetului UE, atunci mai bine pleacă toți acasă.

  Preşedintele Klaus Iohannis a participat astăzi și la o reuniune de coordonare cu omologii din grupul statelor membre "Prietenii coeziunii", în marja reuniunii extraordinare a Consiliului European.

  Obiectivul liderilor din acest grup, care se va numi începând de vineri "Prietenii unei Europe ambiţioase", este obţinerea unui buget ambiţios, spre nemulțumirea țărilor net contributoare - Germania, Austria, Ţările de Jos, Suedia şi Danemarca - care vor să-şi plafoneze plăţile, argumentând că ele contribuie cel mai mult la bugetul comunitar.

  Majoritatea celorlalte ţări, printre care și România, se opune însă ferm tăierilor planificate în fondurile destinate agriculturii şi politicii de coeziune.

  Tematic

  Liviu Pleșoianu, mesaj virulent despre ”impostorul Iohannis” și ”filmul său cretinoid”
  Motivele ascunse ale anticipatelor: planul secret al lui Iohannis
  Dosarul caselor lui Iohannis, clasat de Parchetul General
  Savaliuc îi dă vestea cea mai proastă lui Iohannis - dosare care îl așteaptă!
  Iohannis discreditează CSM și dă vina pe PSD pentru criza politică
  Presa, revoltată la întâlnirea cu Iohannis
  Nucleara anului: Guvernul Orban e NECONSTITUȚIONAL! Lovitura totală pentru PNL și Iohannis
  Tagurile:
  Buget, Brașov, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei