02:20 08 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.20
 • USD18.57
 • RUB0.25
 • RON4.18
 • UAH0.69
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  3737100

  Comunicat - Curtea Constituțională. în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a decis fără nici un dubiu .

  BUCUREȘTI, 24 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp CCR a transmis un comunicat în care anunță decizia de azi. Plenul CCR a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților.

  Curtea Constituțională precizează că, în cadrul dezbaterilor, a dispus conexarea cauzelor. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

  - ”A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”.

  - ”În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”.

  CCR precizează că decizia este definitivă și ”general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului”.

  Tradus pe scurt, textul îi cere lui Iohannis să propună un premier din cadrul majorității existente – NU împotriva acesteia!

  Iar în subsidiar, Orban trebuie să renunțe la mandat, fapt care chiar dacă nu e cerut explicit, e cât se poate de clar… implicit .

  Tematic

  Iohannis, prima reacție după decizia CCR
  Acum, zi de foc: GREȘEALA care îl poate costa pe Orban NU NUMAI fotoliul de premier
  Suspans la CCR: se dezbate desemnarea lui Orban premier pentru a doua oară
  Florin Iordache, argument suprem la CCR, poate fi cauză de suspendare a lui Iohannis
  Învestitura Guvernului Orban II: se prefigurează lipsă de cvorum
  Tagurile:
  Ludovic Orban, CCR, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei