20:16 30 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  17610

  ”Am vorbit vineri cu sistemul bancar - şi asta a fost cerinţa mea, să găsească soluţii pentru amânarea a 2-3 luni de zile a ratelor”.

  BUCUREȘTI, 15 martie - Sputnik, Evan Răutu. Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a anunțat aseară, la Digi24, că negociază cu băncile amânarea plăţii ratelor bancare precum şi oprirea popririlor persoanelor fizice şi juridice.

  ”Am vorbit vineri cu sistemul bancar - şi asta a fost cerinţa mea, să găsească soluţii pentru amânarea a 2-3 luni de zile a ratelor”, a spus Cîțu, care a precizat că totul se va face ”în corelare cu regulamentul BNR”.

  Florin Cîțu s-a declarat ”optimist” și crede că ”această soluţie va fi adoptată”. Cum se va proceda? ”Nu ştiu detaliile, le vom vedea”, a spus ministrul.

  ”Se va face un program flexibil care să fie evaluat şi care să poată fi revăzut”, a spus Cîțu, subliniind că ”Sistemul bancar a răspuns pozitiv”.

  Ministrul a recomandat cetățenilor să folosească sistemele electronice de plată, asigurând că  Ministerul Finanțelor ”va face tot posibilul să injectăm lichiditate bancară ca să asigurăm plăţile”.

  De asemenea, Florin Cîțu a anunțat măsuri fiscale de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii afectate de criza coronavirusului.

  ”Măsurile sunt deja elaborate şi vor fi aprobate în prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare”, a anunțat ministrul, precizând că ”aceste măsuri vin direct de la buget, măsuri care sunt în corelare şi coordonare cu sectorul privat, dar sunt şi măsuri care au la bază finanţare de la Comisia Europeană”.

  Ca și cuantum al intervenției statului, Cășțu e de părere că trebuie ”un pachet semnificativ” şi anume ”un pachet de finanţare de cel puţin 1% din PIB”.

  ”Suntem pregătiţi pentru orice scenariu”, a spus Cîțu, precizând că ”avem bineînţeles un pachet pentru IMM-uri”.

  Detaliile vor fi expuse săptămâna viitoare, spune ministrul, precizând că ”o parte dintre măsuri vor fi de genul celei de a amâna o perioadă plata unor datorii către buget”.

  ”Am vorbit la ANAF, o chestie minoră dar care ajută foarte mult să terminăm cu popririle în această perioadă, pe conturile persoanelor fizice şi a companiilor, să nu mai aibă întreruperi în activitate”, a anunțat Cîțu.

  De asemenea, ministrul a declarat că ”am vorbit cu supermarket-urile să ne asigurăm că avem stocurile de produse şi ce putem să facem, dacă există undeva probleme să-i ajutăm pe partea de impozite, dar din ce ni se spune nu sunt probleme”.

  Tematic

  PNL se preface că vrea un nou Guvern, PSD îl contestă la CCR
  Ultima zi de ”meciuri” Parlament - Guvern, cu un ”derby” la final!
  Componența noului Guvern Orban a fost anunțată oficial
  Se confirmă – noul Guvern Orban anunță o grea lovitură pentru milioane de români!
  Parlamentul a dat o lovitură noului guvern - Orban nu poate face nimic!
  Orban recunoaște: prima cheltuială aprobată de Guvern a fost pentru apărare!
  Tagurile:
  Guvern, Florin Cîţu


  Știrile Zilei