15:35 30 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  95607

  România a activat derogarea privind aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în urma declarării stării de urgenţă care presupune încălcarea unor drepturi și libertăți individuale

  BRUXELLES, 20 martie - Sputnik, Daniela Porovăț. România şi încă trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv Republica Moldova, Letonia şi Armenia, au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului.

  Aceste patru state membre ale Consiliului Europei au ''notificat oficial'' în ultimele zile că se află în stare de urgenţă şi activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenţiei. E posibil ca și alte state să procedeze la fel ca urmare a progresiei rapide a epidemiei de coronavirus în Europa, explicat un purtător de cuvânt al instituției.

  Conform aceluiaşi purtător de cuvânt, Franţa încă nu a notificat această derogare către secretariatul general al Consiliului Europei, organizaţie ce numără 47 de state membre.

  Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că ''în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni'', un stat membru ''poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional''.

  Activarea articolului 15 nu permite însă derogarea de la articolele Convenţiei care protejează dreptul la viaţă şi care interzic tortura şi sclavia.

  Tematic

  Coronavirus, Franţa: se instituie stare de asediu în Nisa
  Kremlinul: Putin nu are nevoie de teste pentru coronavirus
  Klaus Iohannis: ”Ne aflăm în plin război pentru păstrarea sănătății omenirii”
  Situația e alarmantă în Spania: câte decese și câți infectați au fost raportați
  Celebră televiziune din România, amendată din pricina COVID-19!
  Pandemia ne va salva economia? Prăbușirea Vestului oferă o șansă Estului
  Tagurile:
  Convenția Europeană a Drepturilor Omului, România


  Știrile Zilei