11:12 09 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.52
 • RUB0.24
 • RON4.16
 • UAH0.68
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  177805

  Klaus Iohannis a participat astăzi la o videoconferință cu managerii de spitale, cu premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Victor Costache, Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și Ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

  BUCUREȘTI, 24 mart - Sputnik, Marius Holdean. Președintele Iohannis a ținut o scurtă alocuțiune înainte de începerea videoconferinței, în care a vorbit despre sistemul medical românesc și despre nevoile sistemului de sănătate în criza actuală de coronavirus.

  Mesajul lui Iohannis către managerii de spitale a fost că ”ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem”.

  El a apreciat faptul că în România sunt în continuare medici și farmaciști, cadre medicale, profesioniști care sunt 100% dedicați salvării pacienților.

  ”Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienților”, a declarat Iohannis.

  Iohannis a recunoscut că managerii de spitale se confruntă cu probleme reale în contextul acestei situații epidemiologice, iar presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare.

  El le-a solicitat managerilor de spitale să asigure următoarele aspecte:

  ”Protejarea medicilor și a personalului medical. Faceți tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele.

  Doi - Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București.

  De asemenea, este imperativă dotarea de urgență cu echipamente de protecție și dezinfectanți necesari: achiziția unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante”.

  Iohannis le-a mai cerut să identifice toate sursele de achiziție, dar nu a spus nimic despre finanțarea acestor achiziții.

  În schimb, dacă nu a vorbit despre bani, Iohannis le-a recomandat managerilor de spitale să nu se panicheze:

  ”Un lucru extrem de important este stăpânirea de sine. Evitați panica! Asigurați un climat de lucru plăcut la nivelul spitalului, cât se poate în aceste condiții de criză, care dă încredere și pacienților, dar și personalului medical”.

  Iohannis a definit efortul actual drept o luptă contra timp ”cum nu am avut niciodată până acum” și a cerut să se acționeze rapid, accentuând că este nevoie de adaptabilitate, de eliminarea oricăror obstacole rigide birocratice care pot bloca adoptarea unor măsuri absolut necesare.

  Consultații la distanță

  De asemenea, președintele i-a cerut ministrului Sănătății să faciliteze în primul rând medicilor de familie, dar și medicilor din alte specialități, ca aceștia să poată acorda consultații de la distanță, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiții de siguranță, acelor pacienți care nu necesită neapărat deplasarea la medic, o măsură foarte importantă în special pentru persoanele peste 65 de ani.

  ”Domnule ministru, grăbiți procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultației la distanță, a posibilității transmiterii rețetelor prin mijloace electronice, chiar, dacă se impune, a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri”, a mai precizat Iohannis.

  Președintele a invocat și scenariul în care sistemul medical va fi pus sub presiune de un număr foarte mare de persoane infectate cu coronavirus.

  ”Este un scenariu extrem, știu, pe care nu ni-l dorim, dar pentru care trebuie să fim pregătiți. Am luat și luăm în continuare toate măsurile de prevenție, de restricționare, care se pot lua pentru a îngrădi răspândirea virusului. Dar sistemul de spitale trebuie să fie pregătit pentru absolut orice scenariu”, a arătat Iohannis.

  El a insistat ulterior pe protecția personalului medical, dar a dat asigurări că Guvernul face chiar în aceste ore achiziții pentru a dota sistemul sanitar cu echipamentele de protecție necesare.

  Tematic

  Iohannis: România este de acord cu măsurile privind granițele externe ale UE
  Iohannis face declarații după primele decese provocate de coronavirus
  Băsescu, critici dure la adresa lui Iohannis: ”S-a dat liber la cheltuieli, care cum vrea”
  Klaus Iohannis: ”Ne aflăm în plin război pentru păstrarea sănătății omenirii”
  Iohannis anunță: "Ce a fost până acum o recomandare devine obligație"
  Tagurile:
  Klaus Iohannis, coronavirus


  Știrile Zilei