03:32 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  183680

  Autoritățile NU au spus nimic clar – ce se întâmplă cu acest demers de anvergură? Se va face și dacă da, de către cine?

  BUCUREȘTI, 31 martie, Sputnik, Evan Răutu. O știre a apărut ieri – fiind preluată de mai multe publicații și agenții - Institutul Național de Statistică se retrage de la cel mai de anvergură demers al autorităților în bătălia cu Pandemia: testarea bucureștenilor pentru COVID-19.

   Un poste de contrôle, stop
  © Sputnik / Samvel Sepetchian

  Acest studiu a fost propus de doctorul Adrian Streinu-Cercel și de Primarul Capitalei, dar a fost contestat de premierul Orban.

  Deși inițial informația dată ambiguu de inițiatori ducea la concluzia că toți bucureștenii vor fi testați, ulterior dr. Streinu a explicat că e o testare pe un ”eșantion reprezentativ” de circa 10.000 de bucureșteni, care ar oferi o imagine a infectării cu COVID-19 în rândul populației vulnerabile.

  Ei bine, în acest context, specialistul numărul unu al țării, INS, se retrage, motivând că „nu poate stabili eșantionul în Capitală necesar testării bucureștenilor de coronavirus” – informație dată ieri seară de Digi 24 și preluată de mass media.

  De precizat două aspecte: INS se află în subordinea Guvernului - iar premierul a declarat că ”poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase - noi aplicăm clar procedurile care sunt validate”.

  Al doilea aspect, conform ”Adevărul”, surse din cadrul Primăriei Capitalei susţin că ”echipa medicală care se va ocupa de proiect va stabili şi grupele de vârstă şi persoanele care vor fi testate”.

  Chiar azi ”va avea loc o întâlnire cu medicii şi reprezentanţi ai primăriei şi se va decide dacă testarea începe săptămâna aceasta sau se amână”, scrie ”Adevărul”,  precizând că ”4.000 de teste vor fi cumpărate de Primaria Capitalei, 1.000 de Institutul Matei Balş, iar fiecare primărie de sector va achiziţiona câte 1.000 de teste”.

  Ori, în aceste condiții, autoritățile NU au spus nimic clar – ce se întâmplă cu această testare de anvergură? Se va face și dacă da, de către cine?

  Tematic

  Pod aerian China-Franța pentru aducerea de măști și echipamente medicale
  Covid-19 în România: încă 13 noi decese – persoane între 40 și 80
  Epidemiolog britanic: epidemia de coronavirus din Regatul Unit dă semne de încetinire
  Ultima oră: Măsuri luate la miezul nopții în cazul Coronavirus - Ordonanța Militară nr. 5
  Nou bilanţ în Franţa: 400 de decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore
  Tagurile:
  coronavirus


  Știrile Zilei