04:25 11 August 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD16.55
 • RUB0.22
 • RON4.02
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  2043124

  Un aspect este evident: o anumită stare de confuzie - deși se consideră că se ascund informații, se apreciază măsurile luate de un Guvern… în care NU există încredere.

  BUCUREȘTI, 11 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Institutul Român pentru Evaluare și Strategie a realizat un studiu sociologic ”România în pandemie”. Un capitol important este încrederea populației în personalități și instituții și evaluarea măsurilor autorităților.

  Ei bine, în fruntea acțiunii fiind Guvernul, este interesant câtă încredere au românii în puterea executivă și cum apreciază măsurile luate.

  Ei bine, răspunsurile… se cam bat cap în cap, demonstrând că există o stare de confuzie la nivel național.  

  Astfel, întrebați despre acțiunea Guvernului, publicul a fost pus în fața următoarelor variante:

  A ascuns informații; a reacționat rapid; a comunicat într-un mod clar; a pus la dispoziția instituțiilor și profesioniștilor din domeniul sanitar toate mijloacele necesare pentru a lupta cu acest virus.

  Șocant, dar oamenii consideră, în proporție majoritară (59%) că Guvernul ”a ascuns informații”! Da, conform studiului IRES, în România se consideră că ”Guvernul a ascuns informații”!

  Grav este că numai 42% consideră că Executivul a pus la dispoziție personalului medical echipamentele necesare.

  Dar, acest rezultat pare a se bate cap în cap cu cel de la următoarea chestionare: ”Cum apreciați măsurile propuse de guvernul Orban în această criză?”

  Aici, surpriză! 12% consideră că măsurile sunt ”foarte bune”, iar 56% că sunt ”bune”! Deci un total pozitiv în privința măsurilor luate de Guvernul Orban. De notat că doar 12% consideră că măsurile sunt ”foarte proaste”.

  Și, ca să vedem câtă confuzie există, să vedem ce au răspuns românii la întrebarea: ”Câtă încredere aveți în următoarele instituții?”.

  Ei bine, Guvernul care a luat măsurile despre care lumea are o părere majoritar pozitivă… este pe ultimul loc, cu o cotă de încredere de doar 26%! Neîncredere… 74%!

  Bineînțeles, Armata e pe primul loc, în ciuda unei implicări minore, dar și a scandalului de la Suceava, continuat și sub ”conducere militară”!

  IGSU este pe 2, urmată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență și, uluitor, urmate de Jandarmerie și Poliția Română care… depășesc Biserica!

  Este pentru prima dată când Biserica de află atât de jos, cu doar 61%! Sub Biserică sunt Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Poliția locală și, cum spuneam, ultimul pe listă, Guvernul Orban.

  Deci, în opinia noastră, un aspect este evident: o anumită stare de confuzie în mintea românilor care, deși consideră că li se ascund informații, apreciază măsurile luate de un Guvern… în care NU au încredere!

  De precizat că cercetarea IRES a fost realizată în perioada 7-8 aprilie 2020.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Laudă de sine la Guvern, Orban și ”Grindă” au spus alte povești despre spitale!
  Se confirmă – noul Guvern Orban anunță o grea lovitură pentru milioane de români!
  Componența noului Guvern Orban a fost anunțată oficial
  Fost premier britanic cere un guvern mondial care să lupte cu coronavirusul
  Soluția de criză, Guvern de uniune națională? Corlățean dă o lecție PNL și lui Iohannis
  Parlamentul a dat o lovitură noului guvern - Orban nu poate face nimic!
  Tagurile:
  Guvern, Informații


  Știrile Zilei