05:01 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  952114

  Premierul Ludovic Orban a afirmat într-o declarație de presă ca reacție la decizia CEDO care i-a dat dreptate lui Kovesi că trebuie schimbat modul de funcționare al CCR care ”s-a compromis”

  BUCUREȘTI, 5 mai - Sputnik, Marius Holdean. Potrivit liderului PNL, hotărârea forului european ar arăta că este nevoie de reanalizarea modului în care este compusă și funcționează CCR și că judecătorii Curții ar trebui să revizuiască decizia referitoare la obligarea președintelui României de a emite un decret întocmai cum consideră Curtea Constituțională.

  ”Avem astăzi confirmarea de la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului a faptului că în Curtea Constituțională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală. Decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori și raportări subiective, dominate de influența de la acel moment a lui Liviu Dragnea și a PSD”, a afirmat Orban în declarația sa de presă.

  Orban atacă și interdicția de punere în discuție a deciziilor Curții Constituționale, în sensul de a nu aduce atingere credibilității unei instituții fundamentale în statul român, fiind obligați la respectarea deciziilor, chiar și atunci când le-am considerat nedrepte.

  ”Iată că însăși Curtea Constituțională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituții ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul Președintelui României”, și-a continuat Orban tirul împotriva CCR.

  El a reamintit ca discutabile și deciziile CCR legate de modificarea Legilor justiției și de refuzul acesteia de a sesiza și apoi de a ține cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneția.

  Mai mult, premierul vrea ca CCR să își recunoască vina public:

  ”Consider imperativ ca din partea Curții Constituționale să existe o recunoaștere a culpei atât în mod declarativ, cât și în mod formal. România are nevoie de o Curte Constituțională credibilă, nu de un număr de indivizi care se află în permanentă complicitate cu PSD”, a declarat premierul.

  Orban cere reanalizarea modului în care se compune și funcționează Curtea Constituțională, pentru a preveni ”astfel de derapaje împotriva principiilor și valorilor europene” și pentru a pune punct definitiv ”riscului de a mai fi condamnați prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituțional”.

  Desigur că Orban nu pierde ocazia, la fel ca și Iohannis, de a da vina pe PSD, care s-ar face  vinovat de condamnarea României la CEDO.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  CCR s-a propunțat în privința OUG privind alegerile anticipate
  Știrea serii: Iohannis, reacție bombă după decizia CCR – pe cine va numi premier!
  Revine Kovesi la DNA? A câștigat la CEDO procesul cu statul român privind revocarea sa
  Susținătorii lui Kovesi, în extaz după ce fosta șefă DNA a câștigat procesul la CEDO
  Kovesi, prima reacție după ce a câștigat la CEDO împotriva statului român
  Marcel Ciolacu, anunțul momentului – profită maxim de victoria la CCR
  Anticipatele se amână: decizia CCR dă peste cap planurile lui Iohannis și ale PNL
  Tagurile:
  CCR, CEDO, Ludovic Orban

  Știrile Zilei