01:51 18 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  173819

  Președintele Klaus Iohannis a lansat acum puțin timp un nou atac violent la adresa PSD, învinovățindu-l pentru decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi – ”Nu poate rămâne fără consecințe”.

  BUCUREȘTI, 5 mai – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, Klaus Iohannis a lansat un nou atac la adresa PSD, de o violență rară, având ca motiv după decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi.

  Iohannis acuză PSD că a ”dominat” Parlamentul care a ”patronat” revocarea fostei șefe a DNA, Laura Kovesi.

  ”Este evident că Parlamentul actual în această configuraţie politică dominată de partidul care a patronat revocarea din funcţie a doamnei Kovesi a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor”, a spus Iohannis.

  Președintele Iohannis a reluat teza că ținta PSD a fost sistemul judiciar și ”protejarea infractorilor”.

  ”Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea sistemului judiciar prin construirea unei legislaţii penale menite să îi protejeze pe infractori, nu pe cetăţenii oneşti”.

  În plus, Iohannis a atacat comisiile speciale de anchetă – care ar fi vizat persoane care ”împiedicau PSD” să-și atingă ”scopul”.

  ”Timp de trei ani, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să-i discrediteze pe cei care ar fi putut să îi împiedice să îşi atingă scopul”, a declarat Klaus Iohannis.

  Președintele a tras concluzia că ”astăzi, CEDO a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA” – asta deși în decizia CEDO NU se pomenește de CCR!

  ”Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire”, a declarat Iohannis.

  Iohannis consideră că o asemenea decizie a CEDO, ”fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe.”

  ”Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată”, a spus președintele. ”CCR face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția”.

  Din această perspectivă, spune Iohannis, ”CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”.

  ”Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate”, spune Iohannis, relunând o altă temă ambiguă și controversată – care a fost promovată anul trecut.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Rareș Bogdan a comis-o! S-a luat de omul lui Iohannis și va fi judecat de PNL!
  Președintele Senatului cheamă serviciile secrete să clarifice acuzațiile lui Iohannis
  Știrea serii: Orban iese la rampă după anunțul lui Iohannis! Clarificări importante
  Iohannis ori se teme de Viktor Orban - ori iese la iveală o combinație secretă!
  Premieră: Iohannis, făcut praf de una dintre cele mai importante publicații germane!
  Iohannis s-a făcut total de râs, este caz unic în lumea politicii!
  Tagurile:
  Klaus Iohannis

  Știrile Zilei