02:53 29 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  106402

  Decretele vizează modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice.

  BUCUREȘTI, 18 mai, Sputnik, Evan Răutu. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi trei decrete prin care promulgă acte normative referitoare la Pandemie.

  Primul Decret se referă la Legea privind aprobarea OUG 30/2020 ”pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”.

  Prin această lege se acordă zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, ”în situația închiderii temporare a unităților de învățământ” și respectiv o indemnizație pentru fiecare zi liberă care se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului.

  Indemnizația este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, ”dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, acordată pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ” – asta în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege,

  Al doilea Decret vizează Legea pentru aprobarea OUG nr. 32/2020 ”privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială”.

  Deci, o punere în acord a OUG de la punctul anterior – care se modifică și se completează.

  Al treilea Decret se referă la Legea privind aprobarea OUG nr. 41/2020 ”pentru modificarea și completarea Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ”.

  Prin această lege se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, ”inclusiv pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență decretate în condițiile legii”.

  Decretele au fost publicate pe site-ul Președintelui României.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Șerban Nicolae: ”Românii au dat jos masca sub care se ascunseseră Iohannis și ceilalți”
  În fine, Dreptate! Tovarășul Iohannis a declarat public EȘECUL celor 30 de ani!
  Ciolacu revine în forță – pune pe tapet DEMISIA premierului și o SOLUȚIE pentru Iohannis
  Tăriceanu: Iohannis nu mai are nevoie de voturi din diaspora așa că nu-i mai pasă de ea
  Dragnea, victorie din pușcărie asupra lui Iohannis și lecție pentru cei care l-au atacat
  Ciolacu s-a dat de gol – a vorbit despre SUSPENDAREA lui Iohannis
  Tagurile:
  Venituri, Elevi, Părinți, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei