02:54 18 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  28990

  Comisia de anchetă supranumită ”Sparanghelul” a fost aprobată astăzi de Birourile Permanente reunite ale Parlamentului, pentru înființarea acesteia fiind nevoie de acum doar de votul plenului reunit unde cele trei partide inițiatoare dețin majoritatea.

  BUCUREȘTI, 18 mai - Sputnik, Marius Holdean. Comisia de anchetă ”Sparanghelul” este dedicată investigării eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia deplasării muncitorilor români sezonieri la cules de sparanghel în plină pandemie.

  Comisia a fost inițiată la solicitarea liderilor PSD, Pro România şi ALDE, și urmează să fie supusă votului plenului reunit al Parlamentului la o şedinţă ulterioară. Dar cele trei partide au majoritatea în Parlament, așa încât comisia are toate șansele să treacă și de votul plenului reunit.

  Potrivit solicitării, comisia are rolul de a stabili responsabilităţile cu privire la încălcarea regulilor impuse de Ordonanţele Militare, rolul instituţiilor statului în această încălcare a stării de urgenţă şi mecanismul prin care mii de români au putut fi transportaţi pe timpul nopţii de 8 spre 9 aprilie din localităţile lor de origine, unele aflate în carantină cu strictă supraveghere militară, la Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj Napoca.

  După ce va investiga această situație, Comisia va întocmi un raport care va fi supus dezbaterii plenului Parlamentului. Însă toate lucrările Comisiei, ca și votul ulterior din plenul Legislativului, vor fi tot atâtea ocazii de a arăta amestecul Guvernului în derularea incredibilă a trimiterii muncitorilor români în Germania în plină epidemie când românii aveau obligația să stea în casă conform Ordonanțelor Militare din starea de urgență.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Români la sparanghel în Germania, agresaţi de patron - „Faceţi sclavie!” - VIDEO
  Germania: Situaţia umilitoare a românilor care muncesc în abatoare - „cultura ignorării”
  După Germania, Anglia și Austria, urmează exportul românilor în Italia
  Protest și revoltă în Germania - ”Sute de români care muncesc pe plantație”
  La cules de sparanghel şi în Marea Britanie: avion plin cu români va pleca spre UK
  Tagurile:
  comisie de anchetă, Ludovic Orban

  Știrile Zilei