15:56 15 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.71
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  503418

  Aurescu ”împărtășește preocuparea SUA cu privire la implementarea selectivă în ceea ce privește prevederile Tratatului Cer Deschis prin impunerea unor limite artificiale de aplicare, care nu corespund spiritului Tratatului”.

  BUCUREȘTI, 22 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Dintr-un Comunicat de presă privind primirea de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman, aflăm că oficialii au discutat câteva aspecte extrem de importante, printre care anunțul privind retragerea Statelor Unite din Tratatul Cer Deschis.

  Pe lângă acest subiect extrem de actual – și care se discută la ora aceasta la ședința de urgență a ambasadorilor la NATO – Aurescu și Zuckerman au discutat despre cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de COVID-19, programul Visa Waiver, aderarea României la OECD,  perspectivele Inițiativei celor Trei Mări – dar și despre evoluțiile din Republica Moldova.

  Ambasadorul Zuckerman a înmânat ministrului Aurescu informarea oficială prin care SUA anunță oficial decizia de retragere din Tratatul Cer Deschis - și care va intra în vigoare la 6 luni după data anunțului.

  În Comunicat se arată că ministrul român de Externe a exprimat ”apreciere pentru consultările bilaterale frecvente pe tema aplicării Tratatului Cer Deschis! și a subliniat că ”acesta își menține valoarea, România susținând ferm Tratatul și contribuind la acesta cu echipamente omologate la nivel aliat și nu numai pentru misiuni de observare”.

  Pe de altă parte, Aurescu a spus că ”împărtășește preocuparea Statelor Unite” cu privire la ”implementarea selectivă pe care Federația Rusă a avut-o în ceea ce privește prevederile Tratatului Cer Deschis, în special prin impunerea unor limite artificiale de aplicare, care nu corespund spiritului Tratatului”.

  Aurescu a arătat că ”în contextul dat, România înțelege poziția SUA de a se retrage din acest Tratat și a asigurat că România va depune în continuare eforturi pentru ca la nivelul Alianței să existe o abordare unitară și fermă, care să determine Rusia ca în următoarele 6 luni, la finalul cărora notificarea ieșirii SUA din Tratat își va produce efectele juridice, să revină la implementarea deplină a acestuia”.

  ”Ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis mulțumirile SUA pentru reacția și abordarea României și a propus ca România și SUA să mențină un dialog apropiat pe această temă în următoarea perioadă”, se arată în Comunicatul MAE.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  URGENT: Ambasadorul Zuckerman, trebuie convocat imediat la MAE! China a reacționat ferm!
  Pleșoianu, război total din cauza ”expulzării lui Zuckerman” – PSD, reacție disperată!
  Zuckerman, intervenție șocantă în cazul Kovesi – CEDO! Așa ceva nu s-a mai văzut!

  Știrile Zilei