07:07 14 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.41
 • USD17.13
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  1773170

  Cu italieni și ucraineni pe fir, se dă o țeapă la ”principalul producător şi exportator direct de produse militare” - Orban a fost la ”inaugurare” .

  BUCUREȘTI, 28 mai, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Principalul producător şi exportator direct de produse militare din România, ROMARM S.A., compania naţională aflată sub autoritatea Ministerului Economiei este implicată într-un scandal legat de pandemie.

  Concret, dacă la finele lui aprilie, Virgil Popescu, ministrul Economiei anunța că la Romarm  a fost pusă în funcțiune prima linie automatizată pentru producția de măști, la scurt timp linia a fost oprită ”temporar”.

  Conform ”Observator News.ro”, Romarm ”nu a vândut nicio mască de la izbucnirea pandemiei”, iar liniile de producție cumpărate din China ”nu funcționează corespunzător”.

  Povestea e ceva mai complicată, pentru că, arată sursa citată, cele patru linii de producţie - trei pentru măşti chirurgicale, una pentru măşti N95 – ”au fost aduse din China cu un avion al forţelor aeriene din Ucraina”, iar o firmă controlată de mai mulţi italieni ”a încasat aproape un milion de dolari de la România ca să importe echipamentele, însă nu şi-a asumat şi instalarea lor”.

  Ce treabă aveau forțele aeriene ucrainene? Ce căutau italienii? Doar România avea cele mai bune relații cu China, puteau lua direct, în condiții preferențiale, ca pe vremea lui Ceaușescu!

  Ei bine, toate aceste date uluitoare i-au fost puse azi în față lui Ludovic Orban care, prins nepregătit total, a solicitat demararea unei anchete.

  ”I-am solicitat domnului ministru  o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și, evident, dl. ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și pentru a asigura pe piața românească din producție internă”, a declarat Ludovic Orban.

  Sincer, cine poate crede că situația NU era cunoscută de Orban? Mai ales că, fiind vorba de cel mai important producător și exportator de produse militare, cu siguranță SRI a transmis informări. Sau poate… nu SRI se ocupă de contrainformații acolo, ci serviciile armatei?

  Ei, asta schimbă tot, și poate așa se explică de ce i-a cerut ministrului Ciucă să facă o anchetă – și nu lui Virgil Popescu, sub a cărui autoritate se află Romarm!

  Și încă un aspect ridicol: linia de producție a fost inaugurată pe 29 aprilie, în prezența lui  Ludovic Orban, Virgil Popescu şi Nicolae Ciucă. Ei bine, culmea e că linia s-a defectat… chiar pe 29 aprilie, conform directorului Romarm, Gabriel Țuțu!

  Şi, da, comercial vorbind, deocamdată statul nu a vândut nicio mască ”produsă” la Romarm, ci doar a dat banii pe linia defectă. Afacere bună, nu? Cu italieni și ucraineni pe fir, se dă o țeapă la ”principalul producător şi exportator direct de produse militare”. Fără alte comentarii.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Generalul Ciucă, victorie importantă
  Ce EVITĂ să spună Nicolae Ciucă și Guvernul când vorbesc de domeniul militar
  Ședință PNL ”cu cuțite” – Iohannis, răceală față de Orban, nu l-ar mai vrea
  Exclusiv: NUCLEARA din trecutul lui Orban - legătura cu ADOPȚIILE internaționale de COPII
  Scântei în PSD – Ciolacu și Orban, băgați în aceeași oală! Gabi Firea intervine ferm
  Rareș Bogdan i se opune lui Ciucă premier: ”Nu suntem juntă militară”
  Marius Tucă aruncă nucleara: Guvernul Orban va fi dat jos prin moţiune de cenzură
  Un favorit al lui Iohannis pune tunurile pe situația actuală – iar Orban NU are replică!
  Tagurile:
  Nicolae Ciucă, Ludovic Orban


  Știrile Zilei