21:24 13 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.17
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  99143

  Episod neașteptat astăzi în Parlament unde președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a convocat o sesiune extraordinară, pe ordinea de zi figurând la loc de cinste inițiativa USR ”fără penali în funcții publice”.

  BUCUREȘTI, 29 iun - Sputnik, Marius Holdean. Pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare convocate de Marcel Ciolacu se numără iniţiativa de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice”.

  Ciolacu confirmă astfel toate acuzele la adresa sa, din partea lui Eugen Teodorovici și a altor social-democrați care au arătat că actualul președinte interimar al PSD face jocuri duplicitare.

  Surpriza este că propunerea de a pune propunerea USR pe ordinea de zi vine chiar de la PSD. Nici măcar PNL nu este un mare susținător al acestei inițiative, pentru că și PNL are mulți lideri cu probleme penale sau care pot fi ”agățați”.

  Iniţiativa USR a stat dosită la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, nimeni nefiind doritor să deschidă cutia Pandorei, o asemenea prevedere putând fi folosită pentru a îndepăra foarte ușor orice politician incomod din funcție, cu o simplă intervenție a DNA.

  Pentru ca iniţiativa să treacă de Parlament aceasta trebuie să fie adoptată de fiecare Cameră cu cel puţin două treimi din numărul total al aleşilor, ceea ce înseamnă că trebuie să existe un consens lărgit privind acest proiect.  Dar, dacă PSD se transformă în susținătorul acestui proiect, el ar putea trece. Însă, prin acest demers, Ciolacu își va îndepărta o bună parte din partid care a fost un opozant puternic al ideii USR de a pune clasa politică la cheremul justiției ”independente” care, prin această inițiativă, ar avea drept de veto absolut asupra politicienilor.

  O sesiune aparte

  Propunerea lui Ciolacu vizează convocarea unei sesiuni extraordinare pentru perioada 01-15 iulie 2020, având în vedere că Parlamentul își încheie activitatea normală pe 1 iulie.

  Pe ordinea de zi se află, printre altele, propunere legislativă privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției României (inițiativa USR ”fără penali în funcții publice”), proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

  De asemenea, în sesiunea extraordinară se va discuta și proiectul de lege pentru respingerea OUG nr.70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova  Știrile Zilei