20:59 09 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  358180

  Cât timp Băsescu a jucat cum a trebuit, dosarul ”a stat cuminte” – iar apoi, când a devenit ”zburdalnic”, ba cu Plahotniuc și Departamentul de stat, ba cu armata europeană, dosarul a apărut…brusc

  BUCUREȘTI, 3 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice, a fost printre primii care l-au acuzat public pe Traian Băsescu de colaborare cu fosta Securitate. A urmat un proces, câștigat de fostul președinte.

  Recent însă, CNSAS a dat un verdict de colaborare cu Securitatea a fostului președinte – iar Curtea de Apel București a dat o sentință prin care confirmă decizia CNSAS.

  Rămăsese de publicat motivarea sentinței Curții de Apel București prin care s-a constatat calitatea lui Traian Băsescu – Petrov de colaborator al Securității.

  Ieri Mugur Ciuvică a publicat această motivare, prin care Curtea de Apel a stabilit că:

  – „Notele informative date de Băsescu se circumscriu unor teme clasice de poliţie politică, specifice Securităţii, fiind vizate exclusiv chestiuni care ţin de viaţa privată sau de dreptul la liberă circulaţie al persoanelor”

  – „Băsescu a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”

  – „Băsescu mai mult decât să prezinte faptele, le-a interpretat, afirmând că «am înţeles că D.C. ar fi dispus, în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo».”

  – „Prin furnizarea acestor informaţii, Băsescu a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în relatările sale se pot lua măsuri de urmărire şi verificare, cu încălcarea dreptului la viață privată şi a dreptului la liberă circulaţie şi, prin urmare, a vizat această consecinţă.”

  – „Ne aflăm în prezenţa unei îngrădiri efective a drepturilor cetăţeneşti, având în vedere măsurile dispuse pe marginea informaţiilor transmise de Băsescu”.

  – „În consecinţă, nesocotind interesele celor denunţaţi, Băsescu a vizat îngrădirea dreptului la viaţă privată în privinţa acestora, atât timp cât a acceptat că persoanele denunţate puteau să facă obiectul unor investigaţii suplimentare ale Securităţii, ca rezultat al denunţurilor sale.”

  ***

  Rămâne o întrebare pe care este imposibil să nu și-o pună orice român care știe, cât de cât, despre ce este vorba în speță: oare când Băsescu a fost susținut frenetic de Ambasada SUA și alte ambasade occidentale – contrar normelor diplomatice! – oare serviciile din țările lor NU știau cu cine au de-a face?

  Sau, dimpotrivă, știau mai mult, iar cât timp Băsescu a jucat cum a trebuit, dosarul ”a stat cuminte” – iar apoi, când a devenit ”zburdalnic”, ba cu Plahotniuc și Departamentul de stat, ba cu armata europeană, dosarul a apărut…brusc?... Un subiect care rămâne deschis, desigur.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Uluitor – Băsescu îl laudă pe Marcel Ciolacu și spune cine ar fi în spatele strategiei PSD
  Băsescu, critici dure la adresa lui Iohannis: ”S-a dat liber la cheltuieli, care cum vrea”
  Episodul ”Țiganca împuțită” se repetă: ”Intelectualul lui Băsescu” riscă o sancțiune gravă
  Coloana oficială a lui Băsescu, implicată într un accident în București
  Știrea zilei: Iohannis, Băsescu și Dragnea – pedepsiți oficial pentru discriminare!
  Tagurile:
  Traian Băsescu, Mugur Ciuvică


  Știrile Zilei