08:29 10 August 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.60
 • RUB0.23
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  947210

  În condițiile preferințelor de azi și al incidentului deconspirării lui Băsescu, singura configurație a unei viitoare majorități ar fi una extrem de instabilă

  BUCUREȘTI, 3 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Un sondaj realizat între 19 - 30 iunie 2020 de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS arată că, în condițiile preferințelor de azi, singura configurație a unei viitoare majorități ar fi una extrem de instabilă.   

  Astfel, majoritatea din viitorul parlament ar putea cuprinde PNL și capriciosul USR-PLUS, dar ar mai fi nevoie de un al treilea aliat – care ar putea fi PMP-ul recent doveditului colaborator al Securității, Traian Băsescu.

  Conform sondajului, PNL ar avea 32%, iar PSD 28%. Alianța USR-Plus ar obține un important 16%, în timp ce Pro România ar avea doar 7%.

  Pe pragul parlamentar sunt ALDE, UDMR şi PMP – cel mai vulnerabil fiind, în condițiile arătate anterior, PMP – care ar fi lipsit de ”locomotiva” Băsescu – care e posibil să fie pus sub acuzare după decizia Curții de Apel București.

  În privința ALDE, este posibilă să vedem o alianță cu una dintre grupările care se zabat mult în ultima vreme – în primul rând PPU-SL, fondat de profesorul Dan Voiculescu, între acesta și Tăriceanu existând o excelentă relație.

  De asemenea, UDMR vine puternic în preajma alegerilor – deci e de presupus că va continua să aibă un cuvânt de spus și în Parlamentul viitor.

  Sondaj CURS
  Sondaj CURS

  Ca atare, totalul de 53% cu care CURS cotează alianța ”de dreapta” este extrem de problematic din cauza PMP. Băsescu are șanse mari să dea peste cap calculele, prin previzibila cădere a PMP. Eforturile grotesc-scandaloase ale lui Eugen Tomac, cu atacuri vehemente la adresa Rusiei și a conducerii Republicii Moldova nu pot suplini pierderea aportului electoral al lui Traian Băsescu.

  De remarcat că e vorba de un sondaj prin interviuri faţă în faţă, parte a unei cercetări sociologice a CURS, cu marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-2,95% la un nivel de încredere de 95%.

  Să mai notăm că numai ”72% dintre cei care au afirmat că vor merge să voteze la următoarele alegeri parlamentare au exprimat o opţiune”,  după cum anunță agenția asociată CURS,  ”Știri pe surse”. 

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Sondaj: La 1 an după sentință, CREDEȚI că Liviu Dragnea a fost condamnat politic?
  Sondaj CURS pe timp de pandemie: scade PNL, crește PSD și Pro România
  Sondaj politic de ultimă oră – schimbare importantă!
  Liviu Dragnea, condamnat politic – Sondaj cu rezultat uluitor!
  Sondaj cu cântec pe piața politică din România
  Tagurile:
  Băsescu, PNL, Sondaj


  Știrile Zilei