18:03 13 August 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD16.61
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  15101

  Un proiect al AEP prevede posibilitatea de a depune candidaturile pentru alegerile locale în format electronic și adunarea de semnături prin email

  BUCUREȘTI, 3 iul - Sputnik, Marius Holdean. Un proiect de hotărâre al Autorității Electorale Permanente prevede ca dosarele candidaților să poată fi depuse și în format electronic, iar susţinerea pentru o anumită candidatură să poată fi exprimată şi prin e-mail. Totul pentru a reduce contactele umane în contextul pandemiei de coronavirus.

  De asemenea, proiectul propune o singură listă de susţinători pentru primar şi consilieri locali şi una pentru consilierii judeţeni şi pentru preşedintele consiliului judeţean.

  AEP a anunțat astăzi că a elaborat proiectul de hotărâre prin care stabilește metodologia depunerii dosarelor de candidatură şi a listelor de susţinători la alegerile locale preconizate pentru 27 septembrie.

  Modificarea pe care o aduce propunerea AEP se referă, în general, la dublarea documentelor pe format de hârtie cu cele pe format informatic.

  Astfel, listele de susţinători şi candidaturile pot fi depuse pe suport hărtie sau informatic. Prin suport informatic se înţelege orice tip de suport electronic de tip CD, DVD, stick USB sau HDD extern.

  AEP propune ca, în cazul depunerii dosarelor de candidatură pe suport informatic, acestea trebuie să conțină:

  a) pentru consiliul local şi consiliul judeţean, lista de candidați, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, semnată cu semnătură electronică calificată de către persoanele prevăzute la art. 47 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare;

  b) pentru primar şi preşedintele consiliului judeţean, propunerea de candidatură, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, semnată cu semnătură electronică calificată de către persoanele prevăzute la art. 47 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare;

  c) copiile actelor de identitate ale candidaților;

  d) declaraţiile de acceptare a candidaturii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, semnate cu semnătură electronică calificată de către candidaţi;

  e) declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese, conform modelelor prevăzute de anexele nr. 1 şi 2 la Legea nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare, semnate cu semnătură electronică calificată de către candidaţi;

  f) declaraţiile pe propria răspundere în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, semnate cu semnătură electronică calificată de către candidaţi, conform modelului prevăzut în anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, cu modificările și completările ulterioare.

  După cum se poate vedea, se acceptă semnătura electronică calificată ca având aceeași valoare ca și semnătura olografă.

  Dosarele de candidatură pe suport informatic vor fi însoțite de un formular, în două exemplare originale, semnat şi datat olograf de către persoana desemnată să depună candidaturile de către conducerea partidului, a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale, a alianţei politice sau a alianței electorale care a propus candidaturile, respectiv de către candidatul independent.

  E important de semnalat că și datele susținătorilor și semnăturile acestora pot fi colectate pe suport de hârtie sau prin mijloace electronice, acestea din urmă incluzând platforme on-line specifice și serviciile de poștă electronică.

  Listele de susținători întocmite în format electronic pot fi semnate și ele de către susținători cu semnătură electronică.

  Desigur, acest lucru e mai mult valabil pentru orașe, deoarece în mediul rural e greu de imaginat că cineva va strânge semnăturile necesare candidaturii prin email.

  Tematic

  S-a publicat în Monitorul Oficial! Când vor avea loc alegerile locale
  Se intră în linie dreaptă pentru alegerile locale: Iohannis a promulgat legea!
  Alegerile locale, în linie dreaptă – s-a votat ce era mai important, dar rămâne o problemă
  Proiect de lege pentru desfășurarea alegerilor locale pe 27 septembrie
  UDMR vrea consens: proiect de lege pentru alegeri locale pe 27 septembrie


  Știrile Zilei