08:58 10 August 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.60
 • RUB0.23
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  38021

  Judecătorii CCR au analizat definiția partidului politic parlamentar din legea alegerilor parlamentare și din legea alegerilor prezidențiale și au conchis că dacă un partid are parlamentari printre membrii săi atunci poate numi reprezentanți în secțiile de vot.

  BUCUREȘTI, 9 iul - Sputnik, Marius Holdean. CCR a decis că e neconstituțională condiția existenței unui grup parlamentar pentru ca un partid să aibă drept la oameni în secțiile de vot. Acest lucru poate da naștere la o adevărată vânătoare de parlamentari printre partidele mici, care, dacă vor reuși să convingă chiar și un parlamentar să li se alăture înainte de alegeri, vor avea un avantaj net în timpul procesului eletoral putând să își trimită reprezentanți în secțiile de votare.

  Avocatul Poporului este instituția care a sesizat CCR cu privire la faptul că un partid politic trebuie să aibă obligatoriu grup parlamentar propriu în cel puţin una din Camerele Parlamentului pentru a fi luat în calcul la formarea birourilor electorale în alegeri. Problema era una cu care se confrunta ALDE care nu mai avea grupuri parlamentare.

  „Impunerea unei asemenea condiţii în cadrul procesului electoral poate duce la situaţia în care unele forţe politice parlamentare reuşesc să obţină desfiinţarea unui grup parlamentar şi, drept consecinţă, excluderea reprezentanţilor partidului ales în Parlament de la procesul electoral, în scopul fraudării acestuia”, a apreciat Avocatul Poporului.

  În prezent, este nevoie de minim 7 senatori și minim 10 deputați pentru înființarea unui grup parlamentar. În actuala legislatură, de exemplu, din cauza migrației parlamentarilor, grupul PMP din Senat s-a desființat, la fel și grupurile ALDE din Senat și din Camera Deputaților. Cele două partide continuă să aibe parlamentari, dar nu mai au respectivele grupuri pentru că nu mai întrunesc numărul minim necesar.

  CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului şi a constatat că ”sintagma „care au grup parlamentar propriu în cel puţin una din Camerele Parlamentului” din cuprinsul art.2 alin.(2) lit.e) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi al art.118 alin.(2) din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea și funcționarea Autorităţii Electorale Permanente este neconstituţională”.

  Rămâne de văzut dacă această decizie va ajuta însă doar ALDE și PMP, sau dacă vor profita de ea și partidele mici care își vor înscrie câte un parlamentar pe ultima sută de metri doar ca să profite de această prevedere. În cazul alegerilor europarlamentare, orice partid care are un europarlamentar în funcție și participă la alegerile europarlamentare are dreptul la oameni în secțiile de votare. De această portiță a profitat Pro România care era de curând înființată, dar care a avut doi europarlamentari înscriși în partid înainte de europarlamentarele de anul trecut și astfel a fost considerat partid ”europarlamentar” cu toate drepturile care decurgeau de aici.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Iohannis vrea educație sexuală pentru copii fără acordul părinților: a sesizat CCR!
  Dragnea, acuzație fulminantă: vizează AMBASADELE și un celebru judecător CCR!
  CCR a declarat neconstituțională carantina prin ordin de ministru
  Tagurile:
  parlamentari, partide, CCR


  Știrile Zilei