08:43 10 August 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.60
 • RUB0.23
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  654318

  ”Până unde o persoană care e purtătoare a unui virus sau a unui agent patogen poate să spună: 'Eu nu vreau să mă supun regulilor medicale' şi de unde încep drepturile celorlalți pe care trebuie să-i protejăm”

  BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik, Evan Răutu. Senatorii juriști analizează proiectul de lege ”privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic” – al cărei comisie de Raport este cea Juridică.

  Prezent la dezbatere, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a făcut o declarație care șochează, pornind de la premisa că ”Această lege nu este destinată strict COVID”.

  ”Am avut şi avem situaţia cu COVID, dar legea asta se uită la riscul epidemiologic şi biologic şi asta include şi riscul accidental al unor agenţi patogeni care pot să se răspândească dintr-un motiv de accident de transport, într-un laborator - deci, sunt mai multe aspecte pe care ne-am uitat când a fost propusă această lege”, a spus Arafat.

  Explicând această afirmație prolixă, Raed Arafat a spus că această lege ”este necesară pentru combaterea şi limitarea bolilor, respectiv pentru identificarea unei balanţe între drepturile bolnavului şi ale celor care se pot contamina de la el”.

  Atenție la ce urmează: ””Dacă individul este cu o boală transmisibilă şi se plimbă printre oamenii care nu ştiu acest lucru, ei sunt supuşi unui risc de a lua această boală”.

  ”Și atunci trebuie să se găsească această balanţă şi aceasta am încercat noi prin această lege să clarificăm balanţa până unde un individ sau o persoană care e purtătoare a unui virus sau a unui agent patogen sau care este bolnavă poate să spună: 'Eu nu vreau să mă supun regulilor medicale' şi de unde încep drepturile celorlalţi pe care trebuie să-i protejăm”, a declarat Arafat.

  Cu alte cuvinte, se propune o lege cu o largă aplicare, care duce la limitarea unor drepturi – chiar a libertății temporare – în condiții vagi ale determinării motivului, bolii în cauză.

  ”Din punct de vedere al bolilor transmisibile, astfel de reguli există peste tot în lume pentru protejarea colectivităţii şi a cetăţenilor, în general”, a spus Arafat – în condițiile în care, întrebat în repetate rânduri în ce țări (mai ales UE) se practică această ”reținere” a celor considerați ”bolnavi”!

  Arafat a asigurat senatorii că, în privința cerințelor CCR, la Camera Deputaţilor s-au introdus mai multe prevederi care ”pot permite previzibilitatea măsurilor, gradualitatea lor, posibilitatea de a contesta, posiblitatea de a cere să se revoce o decizie şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi a altor ordine”, a explicat oficialul MAI, transmite Agerpres

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Arafat a fugit de Ciutacu! Jurnalistul îl face praf: ”Despotic, dezgustător şi ruşinos”
  Schimbare radicală: Ciutacu îl face praf pe Arafat: ”Prestație absurdă și irațională!”
  Ne paște starea de urgență? Raed Arafat, explicații de ultim moment
  Ciutacu dă de pământ cu Arafat – ”Te asigur ferm că tu ești ultimul care să decidă”
  Arafat, explicații oficiale: cine va mai fi internat dacă are coronavirus
  Tagurile:
  carantină, Senat, Raed Arafat


  Știrile Zilei