16:25 13 August 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD16.61
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  1767111

  Curtea Constituţională a României a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru declararea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon.

  BUCUREȘTI, 15 iul - Sputnik, Marius Holdean. Cu un vot de 5 ”pentru” și 4 ”împotrivă”, Curtea Constituţională a României a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru declararea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon.

  Klaus Iohannis a susținut în reclamația la CCR că „nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat” de lege.

  „Instrumentul juridic prin intermediul căruia este realizat acest act de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este unul eronat, întrucât această declaraţie per se nu poate fi impusă şi/sau realizată printr-o lege, ca act juridic al Parlamentului, ci se poate realiza doar printr-un act de nivel secundar, executiv/administrativ ori poate îmbrăca, eventual, forma unei declaraţii cu caracter politic", se arată în sesizarea lui Klaus Iohannis.

  Şeful statului contestă şi articolele ce prevăd arborarea drapelului României în această zi, subliniind că acesta nu se înscrie în norma legală existentă, precum şi includerea în programele Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune a unor emisiuni sau aspecte de la manifestări.

  Legea votată de Parlament declară ziua de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

  ”În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural – educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon”, se arată în lege.

  Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, cu completările ulterioare, mai prevede legea. De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Iohannis atacă din nou PSD
  Informație vitală, care dă totul peste cap! De ce nu vorbește Iohannis despre asta?!
  Carmen Avram anunță cea mai grea înfrângere pentru Iohannis și Orban – cei doi tac mâlc!
  Bruxelles: Băsescu face praf Guvernul și pe Iohannis - ”Analfabetism, situație penibilă!”
  Iohannis, acuzat că șantajează Parlamentul
  Tagurile:
  CCR, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei