10:02 01 Octombrie 2020
În direct
 • EUR19.88
 • USD16.98
 • RUB0.22
 • RON4.08
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  19850

  Curtea Constituțională a respins astăzi, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocațiilor copiilor, iar PSD amenință cu o moțiune de cenzură în august dacă Guvernul nu aplică legea.

  BRUXELLES, 15 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Legea promovată de PSD care prevede dublarea alocațiilor pentru copii trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020, dar a fost amânată prin ordonanță de urgență de Guvernul Orban, care a susținut că bugetul nu permite cheltuiala de dublare a alocațiilor de la 150 la 300 de lei pe lună.

  Camera Deputaților aprobase deja din 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. Deputații PNL nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei și-au scos cartelele din aparatele de vot.

  Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

  Pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă și 98 de abțineri.

  La finalul lunii trecute guvernul PNL a atacat la Curtea Constituțională legea de respingere a ordonanței de urgență, dar CCR a dat dreptate PSD.

  Moțiunea de cenzură bate la ușă

  Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat astăzi că partidul va depune o moțiune de cenzură în luna august, indiferent că România va fi sau nu atunci în stare de alertă, dacă Guvernul nu dublează alocațiile, așa cum a solicitat Curtea Constituțională a României (CCR), care a respins sesizarea Guvernului.

  „Am un singur mesaj pentru Iohannis și Orban: nu dublați alocațiile, vă măturăm guvernarea! Îi solicit președintelui să promulge legea în regim de urgență, iar Guvernului Orban să o aplice de la 1 august. Dacă nu fac asta, depunem moțiunea de cenzură în august - indiferent că România va fi sau nu atunci în stare de alertă”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook imdiat după ce decizia CCR a devenit publică.

  Tematic

  CCR a amânat decizia pentru cea mai așteptată lege
  Dragnea, acuzație fulminantă: vizează AMBASADELE și un celebru judecător CCR!
  Ziua în care CCR îl poate face de rușine pe Iohannis!
  Iohannis cere CCR ca elevii și studenții să aibă parte de ”educație” despre transexuali
  Începe vânătoarea de aleși: CCR dă drepturi sporite partidelor care dețin parlamentari
  Tagurile:
  Alocații, Guvern, CCR

  Știrile Zilei