11:36 24 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD16.69
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Alegeri locale în România 2020 (53)
  24320

  Parlamentul a votat astăzi, în ambele camere, proiectul de lege prin care data alegerilor generale se stabilește în situația de față prin lege organică, adică de către Legislativ

  BUCUREȘTI, 27 iul - Sputnik. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi, proiectul de lege potrivit căruia data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, organizate ca urmare a expirării actualului mandat al Parlamentului, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înainte. Același proiect de lege fusese adoptat anterior, tot astăzi, de Senat, iar prin votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, legea merge la promulgare la președintele Iohannis. Rămâne de văzut dacă acesta nu va încerca să o blocheze, atacând-o la CCR, pentru că Guvernul Orban ar fi vrut să decidă el data alegerilor generale.

  Pentru proiectul de lege ajuns la Cameră au votat "pentru" 180 de deputaţi, 26 au votat "împotrivă", iar 61 s-au abţinut.

  Proiectul de lege privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, prevede că prin derogare de la legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a aceste legi, se stabileşte prin lege organică cu cel puţin 60 de zile înainte.

  "În termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul stabileşte, prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării alegerilor", arată proiectul. Așadar, Guvernului îi rămâne doar organizarea alegerilor, nu și stabilirea datei desfășurării lor.

  Potrivit acestuia, prin derogare de la prevederile Legii 208/2015, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor organizate în condiţiile articolului 1, numărul minim al susţinătorilor, necesar pentru depunerea candidaturilor, se va reduce la jumătate.

  Тема:
  Alegeri locale în România 2020 (53)

  Tematic

  Planul secret a ieșit la iveală: USR și Grindeanu cer amânarea alegerilor locale
  Ponta, incendiar: ”Alegerile sunt o crimă, sunt disperați să nu-și deschidă românii ochii”
  PSD dezvăluie planul puterii: să fugă de alegeri invocând epidemia
  UDMR a impus data alegerilor locale: Parlamentul a dat votul final
  Tagurile:
  parlament, alegerile locale

  Știrile Zilei